Драматичен театър-Ловеч, ще представи на 1 март от 19:00 ч. историческата драма „Илинден”, посветена на Георги- Гоце Делчев – героят на един народ, който воюва за свободата си.

Представлението ще бъде посветено на Националния празник на Република България – Трети март.

Спектакълът е по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов и проследява живота и делото на Гоце Делчев през бурните и жестоки времена в навечерието на Илинденско-преображенското въстание, когато Македония все още е под турско робство.

Животът и делото на Гоце Делчев въплъщава актьорът Иван Юруков, драматизацията и режисурата са на Биляна Петрова, сценография и костюми Елица Андреева и Юлиана Войкова-Найман, композитор е Асен Аврамов, а хореографията е дело на драматурга и хореограф на ДТ-Ловеч Елена Ангелова. Езиков консултант е доц. д-р Ана Кочева от БАН.

В спектакъла зрителите ще видят още веднъж и Диана Спасова, която гледаха в ролята на Марго от премиерата на „Гибел или светло бъдеще”, както и Боряна Бабанова, която дебютира в ловешкия театър с ролята на Милкана в драмата на Рачо Стоянов „Майстори”. Също и Петко Венелинов, познат от “Колега”.

Спектакълът е вдъхновяващ за ученици, свързан е с програмите по история на България и литература. Билети на касата на театъра всеки ден от 10:00 до 14:00 ч. и до 19.00 ч. в деня на представлението.