Какво се крие зад кулисите на театралната сцена и какви са стъпките, за да оживее едно представление на сцената, ще разберат гостите на Драматичен театър – Ловеч в Международния ден на театъра, който се отбелязва всяка година на 27 март.

„Отваряме театъра в Деня на театъра” е събитие, което ще запознае жителите и гостите на града с някои от тайните на театралния живот.

„Ние ще ви разведем из най-интересните кътчета на театъра, ще ви покажем ателиетата на нашите майстори и ще ви запознаем с част от актьорите. Освен това ще гледате прожекцията на филма „Един младеж на 50” на Мариан Маринов, с който по интересен начин ще ви разкажем богатата история на Ловешкия театър”, разказват от театъра.

Празничният ден ще завърши с една от най-новите постановки в репертоара на Драматичен театър – Ловеч – спектакълът „Духът на Гогол” по режисурата на Биляна Петрова. Сюжетът разказва за живота на родения в Украйна световно признат писател и автор на романа „Мъртви души” Николай Василиевич Гогол.

Драматургията ни запраща в красива, слънчева Украйна – детството на твореца в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург – негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си, както е вярвал самият Гогол.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Автор на музиката е Гьорги Георгиев – Антика, артист от Македония, а сценографията и костюмите са дебют на Изабела Манолова. Хореографията е дело на Стефания Георгиева, сценичният бой – на Евгени Енчев.

Всички събития през деня са с вход свободен. Билетите за спектакъла „Духът на Гогол” са в продажба на касата на театъра и онлайн на entase.bg. Резервация на билети могат да се правят на телефон 0884315455.

Програма за деня:

15.00 ч. – Прожекция на филма „Един младеж на 50” (вход свободен)

15.30 ч. – Разходка зад кулисите на театъра (вход свободен)

17.00 ч. – Прожекция на филма „Един млдаеж на 50” (вход свободен)

17.30 ч. – Разходка зад кулисите на театъра (вход свободен)

19.00 ч. – „Духът на Гогол” (вход с билети)