До 30 септември да бъде извършена инвентаризация на обектите за отглеждане на свине за лични нужди на територията на област Ловеч. Това реши на заседание днес областната епизоотична комисия. Отговорници са органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и местните власти. Причината – обявеното вече първично огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в с. Долни Цибър, област Монтана, където заболяването е установено в стопанство тип заден двор, и заповед на изпълнителния директор на БАБХ, указваща изпълнение на плана за действие в България по отношение на животновъдните обекти за отглеждане на свине за лични нужди.

На заседанието днес и.ф.директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Ловеч, д-р Тихомира Въцова–Дулева представи актуалната епизоотична обстановка по отношение на АЧС. Тази сутрин е станало ясно, че е констатирано още едно огнище на АЧС в личен животновъден обект отново в област Монтана – с. Игнатово. Иначе до момента са потвърдени 121 огнища при диви свине у нас, както и 193 в съседна Сърбия и 223 в Румъния. При домашните свине огнищата са 280 в Сърбия, 259 в Румъния и 181 в Босна и Херцеговина. Това означава, че вирусът циркулира и е предпоставка за навлизане в България. Затова се налага да бъдат набелязани конкретни мерки, основно насочени към личните стопанства, защото в големите ферми освен официален контрол има и добър собствен контрол, което не е характерно за малките в задния двор.

При инвентаризацията ще се проверява за произход на животните – дали са закупени от регистрирани фамилни или индустриални свинеферми, налице ли са необходимите документи и лабораторни изследвания. За да функционират по правилата личните стопанства, е необходимо освен регистрация като животновъден обект, при населването да бъде и подадено заявление в ОДБХ, за да се направи оценка на биосигурността и риска, както и прасето да бъде закупено от регистриран производител. И тъй като се оказва, че хората не са съвсем наясно с тази процедура, запознаването с нея е от изключителна важност, затова като друга мярка епизоотичната комисия днес записа провеждане на информационна кампания, която да обясни същността на целия цикъл, но и да повиши осведомеността по отношение на АЧС. Защото от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

Сред другите мерки, утвърдени от областната епизоотична комисия, са наблюдение и проверка за провеждана по интернет нелегална търговия с прасета и осъществяване на текущ контрол за нерегламентиран превоз на прасета.

На територията на област Ловеч има регистрирани 165 лични стопанства, като за настоящата година са подадени едва четири заявления за населване. Действащи са три индустриални свинеферми – в ловешките села Александрово и Абланица и в угърчинското Лесидрен, и седем фамилни (от регистрирани 11) – четири в община Ловеч, две в община Троян и една в община Ябланица. Навсякъде се осъществява периодичен контрол от официалните ветеринарни лекари, надзор осъществяват и регистрираните ветеринарни лекари.

В ОДБХ няма постъпила информация за болни и умрели домашни свине с клинични признаци, наподобяващи АЧС.