Доставиха нова апаратура за отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, закупена със средства на Община Ловеч. Това стана на 1 март, като документите за дарението подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска, зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и представител на фирмата-доставчик.

Доставката е част от дарение, закупено със средства на Община Ловеч, като първата доставка бе през януари т.г.

Сега бяха доставени настолна лабораторна центрофуга модел NF 400 и инкубатор с естествена циркулация модел EN 032 на обща стойност 4 959 лв. Апаратурата ще замени старата, която работи вече близо 50 години в отделението по трансфузионна хематология. Апаратурата служи за определяне на кръвни групи, за извършване на проби за съвместимост и вече ще работим в по-сигурни условия, обясни началник отделението д-р Анка Ангелова Георгиева. Тя специално благодари на общинските съветници в Ловеч и на Община Ловеч за финансовата подкрепа, която заздравява материалното обезпечаване на отделението.

Благодарности изказа и директорът на болницата д-р Румяна Нановска, която припомни, че през януари беше доставен японски видеогастроскоп PENTAX в отделението „Гастроентерология“, също закупен със средства на Община Ловеч.

Община Ловеч ще продължи да помага на ловешката болницата, каза зам.-кметът Венцислав Христов, като бяха набелязани по кои проблеми.

До един месец в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ се очаква доставката на три нови апарата за хемодиализа, които ще заменят старите. Други 40 000 лева са отпуснати от министерството за оборудване и обзавеждане на кабинети.

Относно възникналия в началото на седмицата проблем с недостиг на поддържащи лекарства за болните на хемодиализа в Ловеч, д-р Нановска съобщи, че договор с доставчика е сключен и на 5 март ще има доставка.

1 коментар

Comments are closed.