Силни и аргументирани възражения срещу задължителното законово окрупняване на сектора и присъединяването на общинските ВиК дружества към държавните ВиК оператори изразиха кметовете на 15 български общини, чиито интереси са пряко засегнати от предвижданите промени, залегнали в проект на Закона за водоснабдяването и канализацията от 30.11.2022 г. Това съобщи днес кмета на община Троян Донка Михайлова и изрази силните притеснения на засегнатите местни власти, събрали се днес на среща, проведена в София.

Община Троян има собствено ВиК дружество и е една от пряко засегнатите общини.

Донка Михайлова заяви, че днес ги е събрала общата им тревога, че на 30 ноември за пореден път се публикува проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, чрез който се предвижда на практика унищожаването на общинските ВиК дружества.

“Ние категорично възразяваме по предложенията за задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на Общинските съвети от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества. Това са дружества, чиито активи са изградени изцяло с наши усилия“, заяви Михайлова.

По думите й това окрупняване ще доведе до поскъпване цената на водата за гражданите, а също и инвестициите за развитие на ВиК мрежата в общините рязко ще намалеят.

Михайлова обясни, че според заложените в Закона предложения общинските ВиК дружества трябва да се слеят с държавните такива и на територията на страната да останат единствено 28 държавни ВиК дружества. В тях общините ще имат определен дял, но на практика няма да имат право да влияят върху процеса на взимане на решения, защото държавата ще притежава най-големия брой от гласовете, добави кметът на Троян.

Тя каза още, че всички кметове на засегнатите общини ще поискат среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и с омбудсмана Диана Ковачева. „Готвим и сериозни юридически аргументи, които са свързани най-вече с това, че нашите общини се лишават от правото да управляват собствените си активи, както и от това, че на практика общинската собственост няма да може да отговоря на изискванията на чл. 17 от конституцията, така че да бъде равнопоставена с държавната собственост“, посочи Михайлова и добави, че тази част на законопроекта не бива да бъде приета.

„Ние ще предприемем срещи с нашите народни представители от различните парламентарни групи и ще търсим тяхната подкрепа. Ще търсим и подкрепата на президента, ако се наложи, както и оспорване на закона пред Конституционния съд“, заяви кметът.

Тя припомни, че преди 10-12 години по настояване на българското правителство е подписана първата оперативна програма „Околна среда“, в която общинските ВиК дружества са изключени от възможност за финансиране. „Най-несправедливото обаче е това, че са изключени целите неконсолидирани райони. Това означава, че в административна област, в която съществува един единствен ВиК оператор, собственост на община, целият административен район се лишава от правото да получава финансиране. Това е изключително несправедливо и ние считаме, че отдавна трябваше да бъде поправено“, каза Донка Михайлова и добави, че в новата оперативна програма това правило се запазва.

Кметът на община Троян каза също, че анализите им сочат, че в процеса на преговори по многогодишните финансови рамки свързани с оперативните програми, нашата страна сама е поела ангажименти за окрупняване на ВиК сектора и това е наша, българска стъпка.

Донка Михайлова обясни, че е възможно да се обърнат и към Европейската комисия, за да защитят интересите на общинските си фирми, инвестициите направени в тях и равнопоставеността между общинските и държавните дружества във ВиК сектора в България.