depo1803161Иво Райнов

След точно две седмици (1.04.2016) изтича 60 месечният договор по една нагласена обществена поръчка. На 1.04.211 година е подписан контракт между Община Ловеч и „Еко – Ловеч“ АД за обслужване на пуснатото наскоро ново депо за твърди битови отпадъци. Подписи поставят Минчо Казанджиев, тогава кмет, и Антоанела Дончева, представител на сдружението. Цялата сага за създаване на „Еко – Ловеч“ АД с единствената цел участие и последващо спечелване на обществената поръчка за оператор на депото вече съм описвал подробно в статията „Гнилите плодове на една планирана далавера“. Нейсе изтърпяхме петте години, които може би ще останат най-силните за депото с оглед приемането на допълнителни обеми отпадъци от София и Севлиево.

Схемата за източване на обществен ресурс е била блестящо замислена, но за радост е пред разпада си. През петте години по-голямата част от печалбата и дивидентите постъпваха в частни сметки и една четвърт от тях оставаше в общинската фирма „Еко“ ЕАД. Добре известно е, че сред сериозно облагодетелстваните фирма „Спаки –Елтос“, управлявана от личния приятел на Казанджиев Николай Кълбов. Както се казва пито-платено.
По-важно е сега какви решения ще бъдат взети за бъдещото обслужване на депото. Две седмици преди края на един изтичащ договор Общинският съвет не се е занимавал с въпроса. Нямам спомени и за започнат обществен дебат. Имам сериозни основания да вярвам в заявените от новия кмет, Корнелия Маринова, намерения за прозрачно управление. Надявам се, че този стил ще проличи ясно във всяка стъпка по взимане на решенията за обслужването на депото през следващите години. Защото по време на червените управления комуналното стопанство бе един от най-мощните инструменти за ограбване на населението и трупане на лични облаги за участниците в различни схеми.

В полза на конкретиката ще отбележа, че очаквам новите решения да бъдат взети от Общинския съвет след публичен дебат и широко информиране на гражданите. Вярвам, че разумът ще бъде достатъчен за да бъде прекратено паразитното участие на фирма „Спарки – Елтос“. Надявам се, че ако бъде възприето операторът да бъде отново сдружение от фирми, дяловото участие на Ловешка община да бъде значително увеличено. Очаквам да бъде постигната по-ниска цена за депониране и обезвреждане на отпадъците, което да облекчи плащаните от гражданите такси за обслужване на битовите отпадъци.

Не на последно място да се прецизират депонираните обеми и да се прекратят съмненията за злоупотреби в изхвърляните количества.
По време на кметовете Еврев и Казанджиев всички сделки за събиране, извозване и депониране на отпадъци понамирисваха. С решението за депото трябва да бъде поставено началото на нова, значително по-почтена политика за управление на комуналните дейности, като се прекратят порочните практики и източването на публични средства. Формулата е проста – прозрачност, максимална изгода за общината и коректен контрагент. Така със сигурност ще бъдат спестени пари на общината и гражданите и съмненията за корупция. Само преди дни кметът Маринова припомни своя обществен дълг към гражданите, избрали я за да смени порочния модел „Казанджиев“.

Време е!

Депото за твърди битови отпадъци е първата възможност