Доброволци от звеното Превантивно-информационния център /ПИЦ/ за борба с наркотичните вещества, които са към Общинския съвет по наркотични вещества /ОСНВ/, поднесоха на 1 март изработени от тях мартеници на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от нейният пресцентър.

Те отправиха към кмета пожелания за много здраве, късмет, успехи и пролетно настроение през цялата година! Кметът Корнелия Маринова сърдечно им благодари и похвали тяхната изобретателност. Момичета посетиха и други кабинети в Община Ловеч, като зарадваха служителите с обредната украса.

От Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Надежда и любов“ пристигнаха малките Божидар и Къна, на две години и половина. Водени от Рени Димитрова, управител на центъра, те донесоха мартеници и ритуална питка. Социалната услуга се изпълнява от Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ на Весела Цанкова.

През целия предиобед в кабинета на кмета пристигаха картички с поздравления и мартеници от представители на държавни институции, училища и граждани.

Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия сезон. Първи март бележи идването на променящия природата месец март. Усуканите бяла и червена вълнени нишки са плод на многовековна традиция. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта.