Дарение за 267 300 лв. постъпва през последните дни в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” АД – Ловеч, сумата е събрана за периода от 26.03 -06.04.2020 год. Средствата са от група дарители от цялата Ловешка област, като включва 21 фирми от Ловеч, три фирми от Троян, две фирми от Летница, една фирма от Тетевен и три физически лица, в това число и служители на окръжна институция. Голямата част от дарителите изрично са пожелали анонимност, съобщават от болницата.

Със събраната сума са договорени, авансирани или заплатени медицински консумативи и оборудване, чието право на ползване безвъзмездно, безусловно и безсрочно е отстъпено на МБАЛ Ловеч.

Част от дарението вече е предадено на болницата, a останалите са в процес на договаряне, доставка и плащане при доставката.

На 13 април, понеделник, бяха предадени на болницата пет броя инфузионни перфузори от „Б. Браун“ – Германия (виж снимките). Дарението бе прието от д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор, и д-р Цветана Кметска, началник отделение „Анестезиология и интензивно лечение“. Перфузорите са преносими спринцовкови инфузионни помпи, които се използват за прецизно венозно вливане на терапевтични средства.

Сред даренията са още:

1. Респиратори – 2 стационарни и 1 транспортен, както и 1 бр. пациентски монитор от фирма „Дрегер“ – Германия;

2.Ултразвуков ехограф – 1 бр. от „Сименс“ – Германия;

3 .Защитни гащеризони – 30 бр. и 3000 медицински маски за болничния персонал от „Булбио“-България,

4..Реанимационни легла 4 бр. от „Хилром“ – Франция;

5. Компютри 2 бр. и един монитор;

6.Пациентски монитори 6 бр. от „Комен Медикал“ – Китай;

7.Хладилник за съхранение на кръвни продукти и плазма 1 бр. – „Филип Кирш“ – Германия;

8.Видеоларингоскоп – 1 бр. и консумативи за него – „Макграф“-САЩ и 2 бр. фиброоптични ларингоскопи „Далхаузен“ –Германия.

9. Договорени са общо 27 бр. ларингоскопи Mac Blade от четири вида.

Ръководството на Община Ловеч сърдечно благодари на всички дарители – от най-крупните фирми до последния гражданин, които са отделиха средства за борба с коронавируса. За пореден път бизнесът показа, че има голямо сърце и прави всичко възможно да осигури живoтocпacявaщ буфер за непредвидени ситуации. Така се осигуряват условия за нормална и безопасна работа в отделенията.

„Даренията са изключително нaврeмeннa пoмoщ, особено като знаем, че тaзи инициaтивa води след себе си и ощe дaритeли. Това е пример за цялото общество, защото показва как в трудни моменти можем да се обединим и да сме солидарни с нуждаещите се. Този жест на солидарност за нас е изключително важен, защото разширява границите на човечността, каза кметът Корнелия Маринова.