Павлин Иванов

Днес служителите на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч излязоха на протест срещу неглижирането на културата и поискаха увеличаване на средствата за издръжка, предвидени в бюджета на страната за тази година.

Мила Миронова, председател на синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ заяви, че библиотекарите се включват в националният протест на галерии, музеи и културните институции в страната. „Години наред културата е неглижирана и поставена на опашката. Вече сме решили, че след толкова дълго време ние няма да се съобразяваме със ситуацията в България, вече българското правителство да чуе исканията ни“, каза Миронова.

Служителите на библиотеката настояват за достойно заплащане на библиотечните работници. С проекта за бюджет-2022 г. е невъзможно да бъдат изпълнени клаузите от браншовите договори, влезли в сила от 1 януари 2022 година, за минималните възнаграждения по длъжности и за увеличение на процента за прослужено време, смятат те.

Протестиращите искат също средства за осигуряване на комфортни условия за потребителите на библиотеката. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени библиотеките (извън единния разходен стандарт за издръжка), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието, са другите искания на служителите на библиотеката.

От синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ заявиха, че все още не са решили какви ще бъдат техните действия, но очакват протестите да продължат докато не се изпълнят исканията на работещите в сферата на културата.