Днес 22 август отбелязваме 147 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местното управление. В събитията по тържественото отбелязване на празника взе участие заместник областният управител Нели Читинова.

В храма „Света Троица“ бе отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен, след това в двора на храма бяха поднесени венци и цветя на паметника на избитите ловчанци. Служители на Областна администрация положиха цветя на паметната плоча на Цачо Шишков.

Честването продължи с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Тодор Кирков. Почит на загиналите отдадоха кметът на Община Ловеч Страцимир Петков, заместник-кметът д-р Алдин Начков, началникът на РУО д-р Иваничка Буровска, директорът на РДПБЗН – комисар Петър Петров, общественици и граждани.

За военните действия, развили се през лятото на 1877 г., разказа Теодор Тончев, уредник в отдел „История на България ХV – ХІХ в.“ на Регионален исторически музей – Ловеч.

Преди 147 години Ловеч е освободен на 5 юли и отново превзет. На 22 август 1877 г. градът е окончателно освободен. Сраженията са съпроводени с много жертви на военни и цивилни. Веднага след освобождението – още на 31 август 1877 г., в Ловеч е учредена длъжността кмет. Така градското управление в Ловеч е едно от първите създадени в страната след освобождението.

С откриване на  изложба от националния пленер по живопис „Дувари“ в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ завърши програмата.