След като днес при сериозен зрителски интерес в кино „Космос“ премина прожекцията на два от филмите от документалната поредица „Помни войната 1915 – 1918“, областният управител обяви, че в началото на следващата година ще видим и останалите три филма. Днес бяха показани лентите „Тутраканската епопея“ (епизод 4) и „Епопеята при Добрич“ (епизод 5).

Документалната поредица за Първата световна война е на Военния телевизионен канал, продуцент е Информационният център на Министерството на отбраната, а копродуцент Националният военноисторически музей. Целта на петте филма е да възвеличат подвига и саможертвата на нашите предци в годините на Първата световна война, да запознаят съвременния българин с малко познати или напълно забравени битки, обясниха днес режисьорът Мария Цветкова и сценаристът Радослав Симеонов, които пристигнаха в Ловеч по личната покана на областния управител.

Пак по инициатива на инж. Светослав Славчев в киното бе подредена и изложба на костюми и снимки от онзи исторически период.

Събитието бе организирано със съдействието на Информационния център на Министерството на отбраната и Национално дружество „Традиция“ – регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч.

Следващата година ще видим първите три епизода от поредицата. В „България влиза в Първата световна война“ (епизод 1) се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския и Берлинския мирен договор през 1878 г. и на Букурещкия през 1913 г. като предпоставка за влизането на страната във войната и присъединяването й към Централните сили. Във втория филм „Разгромът на Сърбия“ се описват героичните победи на Първа и Втора българска армия по време на Моравската, Овчеполската и Косовската операция, както и при Криволак. Третият филм е озаглавен „Леринската операция и Каймакчалан“, в него се разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в тези битки.

Както и днес входът ще бъде свободен. Точната дата на прожекциите ще бъде оповестена допълнително. Идеята е историята да се знае и да учим младото поколение какво е национална памет, героизъм и силен български дух, коментира областният управител.