dkevr2307141Приемен ден на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се проведе в сградата на Областна администрация Ловеч.

Граждани, представители на бизнеса и общини от региона изложиха различни проблеми пред членовете на Комисията Еленко Божков и Илиян Христов Илиев. Обсъжданите в рамките на приемния ден казуси бяха поставени предимно от ВЕИ производители от региона.

„Отчитаме значително сходство в проблемите, които гражданите срещат в различните градове на България. Ловеч е осмият поред областен град, в който провеждаме приемен ден и навсякъде оплакванията са от чести изключвания на електрическата енергия, некачествено напрежение и т.н.“, коментира Илиян Христов Илиев, член на ДКЕВР.

Именно такъв проблем бе обсъден и по време на срещата между членовете на Комисията и граждани на Ловеч – свързан с влошено качество на електрическата енергия в община Априлци.

От ДКЕВР коментираха още, че сред предложенията на Комисията за нови общи условия на електроразпределителните дружества са именно такива, свързани с качеството на предоставяната услуга. ДКЕВР предложи в случаите, при които гражданите получават електрическа енергия с параметри, неотговарящи на зададените по Българския държавен стандарт, те да заплащат 50% от сметката си. Работната група на ДКЕВР предложи също така да отпадне таксата за повторно включване след прекъсване на електрозахранването заради неплатена сметка.

Друга, предложена от Регулатора промяна, е клиентът да получава от съответното дружество обезщетение в размер на 30 лв., ако по негова вина е останал без захранване повече от 24 часа.

„Изнесените приемни дни са част от пакет от мерки, които предприе Комисията, целящи да подобрят работата с жалбоподателите. Важно е да уточним реда на подаването на жалби. Когато има даден проблем, редно е първо жалбата да бъде подадена до съответното дружество – независимо дали проблемът е свързан с електрическа енергия, В и К, газ и др. Ако отговорът не удовлетворява жалбоподателя, тогава той може да се обърне към Регулатора“, коментираха още членовете на Комисията.

 

А какви въпроси зададоха ловешките журналисти и какви отговори получиха, може да прочетете в понеделник. Убеден съм, ще ви бъде интересно.