Павлин Иванов

На редовна пресконференция през месец декември 2018 г., на поставен въпрос към Директора на ловешката библиотека относно броя закупени нови книги, тяхната стойност и начина на финансиране, се получиха доста неясни и объркани отговори. Това е и причината да бъде поискана справка по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В писмо свободен текст, говорещо за абсолютно непознаване на материята и нямащо общо с реда на питане по ЗДОИ, Директора г-жа Мончева, дава следната информация.

На 20.11.2018 г. е сключен договор РД11-06-337 между Министерство на културата и Регионална библиотека Проф. Беню Цонев“ гр. Ловеч. Предмет на този договор е финансова подкрепа в размер на 8 200 лв. за реализация на проект по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

На 27.11.2018 г. , цитирам: „е получено известие от счетоводителя на библиотеката, че по банковата сметка е получена сумата от 8200 лв.“

Дотук всичко е чудесно. Ловешката библиотека ще получи нови книги, а читателите ще бъдат

удовлетворени. Само че …

На пресконференцията,  г-жа Мончева заяви, че подготовката за закупуване на книгите тече още от лятото. Очевидно е, че при подписването на договора през ноември и превеждането на парите, всичко подготвено през тези месеци е трябвало да се задвижи и Библиотеката да се сдобие с нови заглавия на стойност 8200 лв.

За съжаление, от отговора на Директор Мончева виждаме, че от отпуснатите 8200 лв. за нови заглавия, тя е върнала обратно на Министерството 1347.04 лв., понеже не е могла да ги оползотвори!

След месеци подготовка и наличие на десетки служители, при условие, че парите за нови книги винаги са малко, се оказва, че Директорката не може да се справи със задачата и възможностите, които й се предлагат и г-жа Мончева връща пари!

В интерес на истината, г-жата е обяснила в писмото си, че поради факта, че издателството й дава 25 % отстъпка, то е направила дарение в книги на стойност 1658 лв. и с това, тя смята, че е направила всичко възможно да не ощети читателите, въпреки невъзможността да се изпълни целия проект.

Дали ако имаше добра организация и предварителна подготовка Библиотеката щеше да получи доста повече заглавия за своите читатели е очевидно. Неразбираемото е защо при осезаемата липса на средства за книги един директор ги връща?

8 коментара

  1. Честен човек,направилата е което е необходимо.

  2. Проектът се прави през лятото и е възможно част от книгите когато са отпуснати парите вече да не са в наличност от издателствата. Директорът няма как да ги подмени с други защото ще промени условията на конкурса и ще трябва да връща всички пари. има го този проблем… Може би така е станало.

    1. И това е истината, която на автора не му е изгодно да сподели…

  3. А кои са останалите кандидати, с които се е състезавала въпросната директорка, когато е кандидатствала за поста, кои са били в състава на комисията, предпочела нейната кандидатура, и поради кои нейни качества е предпочетена?

Comments are closed.