Над 20 ученици от Средно училище „Тодор Кирков“ в Ловеч посетиха Съдебната палата в града и се запознаха с дейността на Окръжен съд – Ловеч. Това стана в рамките на Деня на отворени врати, който институцията провежда за втори път тази година.

Децата бяха посрещнати от съдия Пламен Пенов, който им показа съдебна зала и им разказа повече за структурата на съдилищата, за правомощията и функциите на отделните органи на съдебната власт в България. С примери магистратът обясни същността на гражданското и наказателното право и разликите между тях.

Учениците разгледаха и различните звена на Окръжен съд – Ловеч,  където се обработват делата.

Младежите са от 11 и 12 клас и се обучават в специалност „Охрана“. Те имат специални учебни предмети, включително „Право“. Затова днешното посещението ще им бъде полезно в обучението по предмета.

Вторият Ден на отворени врати, който Окръжен съд – Ловеч провежда през 2022 г., премина под надслов „Моите права като гражданин на Европа“. Самото събитие се проведе в деня, в който се навършват 72 години от подписването на Европейската конвенция за правата на човека.

Самата информационна кампания „Ден на отворените врати“ е една от най-успешните комуникационни дейности в органите на съдебната власт. Основните ѝ цели са да популяризира функциите на съдебната система и да формира правни познания сред младите хора.