Децата от 5.клас на СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч станаха осиновители на кукумявка от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Те събраха пари и ги изпратиха в Центъра, подкрепяйки инициативата „Осиновете животно“, която се прилага за първи път за застрашените от изчезване видове, настанени в Спасителния център на Зелени Балкани. Децата бяха много ентусиазирани, като научиха за възможността да станат съпричастни към едно благородно дело. Първоначално се двоумиха къде ще настанят птицата, но всъщност осиновяването е символично, защото такъв питомец не може да се отглежда в домашни условия, това е забранено със закон, а и самото отглеждане е работа за специалисти.

Чрез осиновяването поеха финансовата издръжка на кукумявката, за другото имат грижа доброволците и ветеринарните лекари от Зелени Балкани. В Спасителния център за диви животни финансирането е от проекти и дарения, затова всяка помощ е ценна. Ако обгрижваните животни и птици получат добри грижи, те може да  имат потомство, което ще бъде пуснато в природата.

След като петокласниците си избраха птицата, която да осиновят, те обсъдиха възможните варианти за набиране на средства за дарението. Най-много пари засега постъпват от спестеното от закуски, като акцията продължава. От Зелени Балкани изпратиха сертификат за осиновителите.