Павлин Иванов

Народните представители от ГЕРБ-СДС избрани от област Ловеч – Николай Нанков и Георг Георгиев коментираха актуалната политическа обстановка в страната и региона, случващото се Народното събрание и промените в изборното законодателство. Това се случи на проведената вчера пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч.

По отношение на националният бюджет, мнението на двамата политици и тяхната формация е, че служебното правителство не би могло да предложи самостоятелен бюджет за 2023 г. за България, тъй като без редовно правителство няма да има кой да поеме отговорността за изпълнението на финансовите ангажименти. Точно затова, ГЕРБ-СДС искат и подкрепят удължаването на действието на срока на бюджет 2022 и през следващата година, до избирането на редовен кабинет, който да носи отговорност за най-важният финансов закон в страната.

Нанков и Георгиев изразиха притесненията си, че ако бъде вкаран от служебния кабинет за обсъждане в НС нов бюджет, “ще настане такава политическа вакханалия, че впоследствие няма да има правителство, което дори да иска да изпълни този бюджет”.

Според Георг Георгиев има явни политически заявки на партии и политици за раздуването на разходната част на бюджета, а това би било “автогол за държавата” и “ще доведе неминуемо до тотален крах и най-вероятно фалит на страната”.

Според народният представител, много е важно членовете на Парламента да изпълнят основната си функия, а именно, да излъчат работещо правителство. Това правителство трябва да е стабилно и да допринесе със своята работа за стабилността в държавата.

Николай Нанков и Георг Георгиев заявиха категоричната си позиция в подкрепа и на хартиените бюлетини, като промяна в Изборния кодекс. Според тях хартиената бюлетина не ограничава и влошава изборния процес, напротив, дава възможност на хората, които се притесняват от машините да упражнят конституционалното си право на глас. За тях, точно това е смисленият и основен аргумент за предстоящата промяна.

Двамата народни представители коментираха, в отговор на журналистически въпроси, как се е стигнало до отказване на Иван Миховски и Иван Грънчаров, които имах в пъти повече преференции в изборите от  2 октомври от настоящият депутат и политик извън област Ловеч Георг Георгиев. Те отрекоха да е имало натиск към двамата кандидати, които се отказаха от местата си в Парламента в полза на неизвестния за политическия живот в област Ловеч Георг Георгиев.

Николай Нанков обясни, че по мъжки са седнали и са се договорили, че тъй като животът на този Парламент ще бъде вероятно няколко месеца, по-разумно за ГЕРБ-СДС би било именно Георг Георгиев да бъде представител от нашия регион. Според областния координатор на ГЕРБ, всички са се обединили около това и не е имало противоречия или недоволство.

Нанков също отчете факта, че за последните над 5 години това е едва втората пресконференция, която от партия ГЕРБ дават.