Ден на отворените врати се проведе в Пречиствателната станция за отпадъчни води в Ловеч. Инициативата на ВиК АД е традиционна и се провежда всяка година в навечерието на Световния ден на водата 22 март.

Четвъртокласници от ОУ „Васил Левски“ и сборна група от 8, 9 и 11 клас на ПГ по ветеринарна медицина посетиха обекта и се запознаха с процеса на пречистване на отпадъчните води. Инж. екологът Йордан Досев и технологът Георги Димитров обясниха на децата технологичния процес, като подчертаха необходимостта от пречистване на водата за природата. Учениците проявиха голям интерес към Биобасейна, който е част от биологичното стъпало на пречистване, на отпадни води. Истинско любопитство и безброй въпроси се родиха и в лабораторията, където учениците имаха възможност да видят бактериите от биологичното стъпало под микроскоп. Групите посетиха и командния център – сърцето на Пречиствателната станция за отпадни води. Всички останаха изненадани и учудени от бистротата на пречистената вода, която излиза в края на технологичния процес.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Световен ден на водата се отбелязва от 1992 г. по предложение на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Целта на глобалната инициатива е да привлече вниманието върху животворящата сила на питейната вода и защитата на водните ресурси.

По повод Световния ден на водата изпълнителният директор инж. Данаил Събевски и ръководството на ВиК АД Ловеч поздравява всички свои лоялни клиенти и хората, които умеят и ценят това природно чудо.