Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ организира събитийни прояви в продължение на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“ под надслов „Общо бъдеще за хората и природата“.

Местни занаятчии, производители на традиционни продукти и артисти ще участват в събитийни прояви в общините, част от преходната зона на Биосферен парк „Централен Балкан“. Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ продължава развитието на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“, като показва участниците, кандидатствали за влизане в партньорската мрежа, както и нови такива, придаващи лицето, облика и духа на местните традиции, бит и култура.

Програмата на събитията включва демонстрации на занаяти и дегустация на местни продукти, екозанимания за деца, музикална програма – народно творчество, дискусионен панел за добри практики за устойчиво развитие на териториите, фото изложба и информационен щанд за двете ЮНЕСКО отличия в региона – Биосферен парк „Централен Балкан“ и буковите гори на Националния парк, включени в сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Датите на провеждане са както следва: 

– 7 октомври (събота) 2023 г. в град Троян от 11:00 до 15:00 часа в пространството пред Туристически информационен център.

– 21 октомври (събота) 2023 г. в град Карлово от 11:00 до 15:00 часа в пространството пред НЧ „Васил Левски – 1861 г.“

Събитийните прояви се организират от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ с подкрепата на общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон в рамките на „Програмата за участие“ на ЮНЕСКО.

Инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“ цели да изгради мрежа от партниращи си творци, занаятчии, предприемачи, производители, доставчици на туристически услуги, дейци в културни институции, регистрирани и реализиращи своята дейност на територията на Биосферния парк, обхващаща цялото землище на общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон.