Павлин Иванов

На 12 юни в София, майка и дъщеря са потвърдени, че са заразени с Covid-19 като контактни лица, на тяхна заразена роднина, живееща също в столицата. И трите жени са с били с оплаквания. Огнището е възникнало в гр. София и първоначално случаите са регистрирани от Столична РЗИ на 12 юни.

РЗИ Ловеч е уведомена за случаите на 15 юни и че двете заболели жени ще изпълняват карантината в с. Драгана. На същия ден е извършено епидемиологично проучване на контактни лица в селото.

Касае се за две родствени семейства, живеещи в с. Драгана на съседни адреси. Взети са проби на 6 лица, от които на 16 юни се установяват още два положителни случая от семейството на двете жени от София. Става въпрос за деца на 15 и 7 години. Децата са без оплаквания.

Контактните лица от другото семейство са отрицателни. Карантинирани са всичките 8 лица, РУП Угърчин е уведомено за контрол на карантината.

Към 15 часа на 17 юни в област Ловеч са диагностицирани общо 16 случая, активни са 9 и са на домашно лечение и изолация (8 общ.Угърчин, 1 общ.Ловеч), излекуваните са 7.