Събитието отбелязващо Европейските дни на наследството и Международния ден на ябълката ще се проведе на 21 септември 0т 10.00 ч. в Природонаучен музей Черни Осъм

Европейските дни на наследството се отбелязват от 50-те държави подписали Европейската културна конвенция. Всяка година е посветена на различна тема като във всяка страна проявите се организират от регионални и местни власти, граждански организации и доброволци. Страните могат да организират собствени прояви по темата или да развият темата по свой избор. Тази година Министерство на културата отново инициира проявата Европейски дни на наследството (ЕДН) под наслов „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

Международния ден на ябълката („Изяж една ябълка“) се отбелязва всяка последна събота на месец септември и тази година се пада на 21-ви Септември. Има и други празници, които отбелязват вкусния плод – например във Великобритания през последните почивни дни на месец октомври от 1991г. се отбелязва деня на ябълката.

Събитието „Да си разделим една ябълка !“ има за цел да насочи вниманието към един от най-важните и традиционни за страната и региона овощни видове – ябълката.

България има прекрасни условия за отглеждане на ябълки и през 60-те години е била на едно от водещите места в света. През  1961 г. е 12-та, а през 1967 – 13-та  в световното производство  с 426 500 тона ябълки годишно (тук не влизат ябълките произведени и използвани в домакинствата). През 2023 г. в България по официални данни са добити 34 900 тона ябълки – по-малко от 1% от възможностите на страната спрямо 1967 г.

На събитието  Да си разделим една ябълка, на 21 септември от 10:00 ч.  ще си поговорим за този овощен вид с красиви, полезни и вкусни плодове, с идеята да предизвикаме повече интерес към него – както за ядене, използване в домакинствата, така и за грижа към ябълковите дървета и отглеждане в любителски градини, дворове, паркове.

Ще разкажем повече за ябълката като растение, за химическия състав на плодовете и ползите от тях, за огромното многообразие и особеностите на ябълковите сортове; за създаване на ябълкови градини и отглеждане на дърветата;  за това как ние, българите сме възприели този плод в бита и културата, в обичаи, ритуали, песни и приказки. Старите сортове и овощни градини в Старопланинския регион, важни както за хората, така и за дивите животни, също ще бъдат предмет на обсъждане.  Ще си припомним традиционните методи за съхранение, различните продукти,  както и мястото на ябълката в кухнята и на нашата трапеза.