Да бъде създадена постоянна комисия по туризъм към областния съвет за развитие бе решено на заседание на съвета днес. Приети бяха и правилата за организацията и дейността й.

Основната функция на комисията е да подпомага областния управител при определяне и контролиране провеждането на националната политика за развитие на туризма на територията на област Ловеч. Периодично ще бъдат разглеждани, обсъждани и анализирани състоянието и проблемите на туризма на регионално ниво, като бъдат определяни приоритетите на регионалната политика в туризма и мерките за изпълнението им съобразно националните приоритети. Комисията още ще дава становища, оценки и заключения по документи с регионално значение, свързани с туризма, както и ще обсъжда и предлага проекти за изменение на нормативни актове в сферата.

Сред ангажиментите ще е и популяризиране на културни събития и фестивали в област Ловеч и в тази връзка на официалния сайт на областната администрация ще бъде създадена секция „Туризъм“.

Членове на комисията по туризъм са представители на общините, на туристическите сдружения, туроператорите и туристическите агенти, на музеи, културни институции и на хотелиерите и ресторантьорите.

Предстои издаване на заповед на областния управител, с която да бъдат определени председателят на комисията, неговият заместник и секретарят.

Членове на областния съвет за развитие са кметовете на общините, представители на общинските съвети, на синдикатите и работодателските организации на територията на област Ловеч.