levski1402132Павлин Иванов

За една част от българите, днес е специален ден. Ден, в който се срамуваме да застанем до Апостола, защото с действията или бездействията си опорочихме всичко свято, в което е вярвал.

Днес, на много места в страната се случва същото. Хора в костюми, с написани речи, говорещи ритуално, позират пред обективите. От снимките се вижда, че там, горе, на паметника на Васил Левски са само доведените и тези, за които е „задължително“ да са там.

Защо няма граждани ли?

Вероятно, защото едните не искат да застават до другите точно на тези свети и специални за българина дни. И това не е разделение на червени, сини и пембени, а на истински и лицемерни.

Довечера ще има шествие организирано от младежи. Никой не ги е карал, нито канил да го правят. Но съм убеден, че в сърцата на повече от тях, Левски означава нещо велико, истинско, чисто. Убеден съм също и че довечера ще отидат много повече хора да оставят своето цвете, да помълчат, да осмислят отново и отново къде е чистата и свята република.

Няма как да не разкажа точно днес и една истинска история, в която ще разчетете ясно лицемерието на днешните ловешки управници.

От деца знаем, че Ловеч е революционната столица на Левски и че именно тук, Апостола е намерил верни сподвижници. Преди месец, моят приятел Иво Райнов ме извика, за да ми покаже истината за отношението на днешните ловчалии към нашето минало, към историята ни, към делото на Левски.

Къщите, в които Левски прекарва нощите си в Ловеч, днес са занемарени, рушащи се, оставени на произвола на времето. Иво ми разказа за болката, която един човек, който дори не е роден в Ловеч, но го обича повече от мнозина, му е споделил:

„Представяш ли си, по тези стъпала се е качвал Той. Държал се ето тук. Това е история, факт. А днес …“

А днес, тези, на които не им пука за Левски сричат високопарни думи, коленичат, поднасят цветя. А само на 60-70 метра от тях, преди много години, Левски е ходил по калдъръма, влизал е в къщите на своите съратници.

Днес, всичко е разруха и безхаберие.

Какво да покажем на децата си?

Е, това мисля и че е причината, хората да се дистанцират от официалните събития. Просто, защото са изпълнение с фалш и задължения.

Смятам, че ако Левски не е в сърцето ти, нямаш място на неговият паметник.

 

Съжалявам искрено, ако съм развалил на някого усещането за величие, но според мен, трябва да бъдем истински, защото това реално можем да дадем за пример на децата си.

А Левски заслужава много повече – сърцата и душите ни.

 

6 коментара

  1. Не,не очаква цветя.Приживе не е искал нищо и нищо не е очаквал.Искал е свобода за народа си и се е посветил изцяло на това.Може би не е очаквал и признателност,защото ,ако загуби,”губи само себе си”.Време е ние да поискаме ЛЕВСКИ да не бъде “употребяван”,да го помним и носим в сърцата и душите си.Да не бягаме от родината си при първите трудности,да не разбогатяваме,мамейки другите.Да мислим и измисляме как да излизаме от клопките на битието и да ръководим сами съдбата си.Забравим ли Левски и Ботев,забравили сме родината си,рода си.Загубили сме се.
    Ето ,това ми прошепна ,сричайки и едва разбираемо едно малко човече,което вчера срещнох в дъжда на площада в кв.”Вароша”..

  2. Защо задаваш този въпрос? Явно не си чел достатъчно много понеже щеше да знаеш, че не иска дори цветя.

  3. В условията на ПАРТИЙНО РОБСТВО е повече от нормално да няма граждани. “Там” са днешните поробители на България и българите. С цветя, венци и по литър крокодилски сълзи.

    Левски също го приватизираха. Сега чакат някой чуждестранен инвеститор, че да му го харижат и да се отърват.

    Пълно тържество на АВТОПАРТИЙНОТО РОБСТВО! Гражданите са в мишите си дупки и пресмятат “нашата” партия дали ще победи “вашата” партия. Възможно най-благородното занимание за всеки несъмнен идиот. Идиот и роб!

    25 години го лъжат и крадат. 25 години той, идиота-роб, си ги преизбира за да продължават да го лъжат и крадат. За да може винаги да има партия-победителка и никога да няма народ-победител. А когато няма Народ-победител, освен за робство, за друго не може да се говори. Но, ТАКА явно им харесва на днешните наследници на Апостола. Може и заради това да не смеят да застанат пред Апостола.

    Какво да му кажат, ако застанат пред Него?

    – че позволиха за 25 години да им ограбят и съсипят държавата?

    – че харизаха държавата си като някакво добиче на чужди господари?

    – че позволиха на един “специалист по копчетата на съветската армия” първото му работно място да е Министър-председател? Или друг представител на мутренския ъндърграунд, който в американския “Конгрешънъл Куотърли” наричат, цитирам, “гангстер номер едно на България” също да им бъде Министър-председател? Или пък някой необразован продавач на дини, който майка му го издигнала за депутат – да го пратят в НС да решава съдбините им? И колко още!!!

    Какви сърца, какви души, уважаеми Павлине? Със сърца на мишки и души в партийни окови – ТОВА и ТОЛКОВА!!!

    Апостоле????

  4. Ловеч, какво е Ловеч? Кой е Ловеч? Какво представлява Ловеч?
    Няколко букета и венци няма да върнат някой или да ни направят някой, които няма да бъдем никога!
    Ние гражданите представляваме Ловеч, ние сме тези които управляваме Ловеч, които контролираме чистотата, които контролираме движението, които даваме пример, които поднасяме букети, и мн. др.
    Но как го правим?
    Това е, Ловеч днес!!!
    За съжаление май това е, България днес!!!
    Това говори за хората какви сме, като нация! Без значение кои какво е поднесъл и къде е го е поднесъл!
    Просто факта е налице !

  5. Муто, хайде да се въздържаме от такива крайни изказвания.

  6. Поздравления! Нещата са точно такива! Срам и позор за всички родени и отрасли в Ловеч! Град с история и дадености, но град без бъдеще! Жалко, но това фактите!!!!!

Comments are closed.