Павлин Иванов

Във връзка с твърдения, че гробищният парк в с. Слатина е затворен и се отваря единствено след разрешение на кмета, “Ловеч днес” заедно с колеги от национални медии провери на място. Затворена и заключена е голямата врата, през която могат да влизат автомобили. До нея има по-малка врата, която не се заключва и през нея всеки може да влезе и да посети гроба на своите близки.

На входа на гробищният парк има обяснителен лист, в който е описано подробно, че разкопаването на гроба и полагането на покойника се извършва само от общинската траурна агенция, а останалите погребални услуги – от траурна агенция по предпочитание.

Кметът на село Слатина Ваня Сточнова обясни мотивите за предприетите от нея стъпки. Затварянето на голямата порта се е наложило поради факта, че през последните месеци от частни агенции са се извършвали погребения, без кмета на селото на бъде информиран. Същевременно той има задължение да води регистър на починалите, а това не е възможно без агенциите да съобщят. Достъпът до гробищния парк не е преустановен и не е бил преустановяван.

Проверени бяха и гробищните паркове в селата Горан и Йоглав. Ограничение за посещаване няма.

Оказва се, че и гробищните паркове в селата са много по-добре поддържани от тези в областният град Ловеч.

Видео на Даниела Балабанова от БТА от вчерашният протест и състоянието и достъпа до гробищните паркове в Слатина, Горан и Йоглав, може да видите на сайта на агеницията – ТУК