Проекта NEW INHERIT изследва и анализира добрите практики в шест европейски държави, обучава културни посланици, избрани чрез отворена покана, и прилага наученото на практика в активацията на шест исторически обекта в България и Европа.

От началото на тази година организацията за градски трансформации ГРАДОСКОП работи по нова европейска инициатива за обмяна на опит и подготовка на експерти в една от най-важните теми за градското развитие — възможностите, които дават на градовете устойчивото развитие и преизползване на културното наследство. В проекта NEW INHERIT българският екип си партнира с водещи експерти от Германия, Белгия, Италия, Испания и Кипър, за да анализира, извлече и приложи на практика успешни модели и умения за активиране на исторически градски пространства и сгради в контекста на зелената трансформация и нуждите на съвременния градски живот. Целта е да се разработят и тестват експериментални инструменти за обучение на млади професионалисти и да се стимулират нови инициативи в сферата на културния мениджмънт, плейсмейкинга и креативните индустрии.

В тази връзка ГРАДОСКОП обявява отворена покана за културни посланици с мотивация да развиват инициативи и предприемачески проекти в сферата на културното наследство.  В поканата, отворена до 10 септември, се търсят трима млади експерти от България с артистичен, социален или културен опит и интерес към развитието на иновации в културното наследство, които да станат част от европейска мрежа, и да придобият ценни знания и умения за устойчиво развитие на културни пространства. Те ще имат достъп до европейски примери и ментори и ще участват в три петдневни посещения в Берлин, Ваймар, Ерфурт, Мурсия и Брюксел, по време на които ще се запознаят на място с много успешни примери, и с опита на водещи европейски експерти в креативното използване и развитие на исторически сгради. Културните посланици ще имат възможността да приложат наученото на практика в България, като работят с екипа на ГРАДОСКОП по стратегията за активация на сградата на Сточна гара в София.

 

В момента екипът на ГРАДОСКОП с експертното участие на Фондация Ново архитектурно наследство подготвя мащабно изследване на законодателството и нормативната рамка, финансиращите инструменти, съществуващите инициативи и добрите практики за преизползване на културно наследство в Германия, Белгия, Италия, Испания, Кипър и България. Заедно с партньорите от останалите държави организацията ще извлече и формулира най-добрите практики и опит, и ще създаде специализиран уеб портал и мобилно приложение, които ще служат за документиране и разпространение на добри практики и материали за обучение на бъдещи експерти и професионалисти в сферата.

На база на споделения опит в проекта, ще бъде разработена и стратегия за активацията на шест тестови локации — по една в шестте града от проекта — София, Ваймар, Брюксел, Мурсия, Палермо и Омодос. Използвайки наученото, българският екип ще работи по следващите стъпки от концепцията за преизползване  е сградата на Сточна гара — част от дългосрочната инициатива Зеления преход на гарите на ГРАДОСКОП за обживяване на пост индустриалното наследство от Сточна гара до Гара Подуяне-разпределителна в София.

Проектът NEW INHERIT на ГРАДОСКОП е финансиран от програмата Creative Europe на Европейската комисия и се реализира в партньорство с организациите Up Project и Ayuntamiento de Murcia (Испания), Youth for Exchange и Urban Foxes (Белгия), Culture Goes Europe (Германия), SGUARDI (Италия) и Emphasys (Кипър). Повече за проекта, отворената покана и условията за кандидатстване в нея ще намерите на страницата нa NEW INHERIT.