Големи награди очакват победителите във фотоконкурса „По водите на р. Осъм“, организиран от Община Ловеч под патронажа на кмета на Общината Корнелия Маринова. Крайният срок за изпращане на снимките  изтича на 30.04.2022 г. Конкурсът е посветен на 22 март – Световен ден на водата.

Фотоконкурсът e публичен и има за цел да даде свобода на действие за изява на младите хора да изразят творчески това, което наблюдават по поречието на р. Осъм, чрез снимки.

Основната идея е, че хората са поканени да представят свои авторски снимки на река Осъм и поречието ѝ под Криейтив Комънс* (Creative Commons – свободен лиценз). Организаторът желае да събере пълен списък на природните дадености на р. Осъм, включително и снимки на растения и животни, характерни за поречието на реката. Така ще се даде една уникална представа за природните красоти на реката.

  1. Условия за участие.
  2. Право на участие в конкурса имат ученици от I до XII клас от община Ловеч, община Троян, община Левски, община Летница и община Никопол;
  3. Всеки автор може да представи една снимка;
  4. Снимката да е направена през 2020 г., 2021 г. или 2022 година.
  5. Технически изисквания за снимките

Класираните снимки ще участват във фотоизложба. Те трябва да отговарят на следните основни спецификации:

  • Да са с оригиналния размер пиксели (освен ако не са изрязани). Снимката трябва да е минимум 2 мегапиксела. Насърчаваме участниците да публикуват снимките си с максималната им разделителна способност;
  • Препоръчват се цветови пространства AdobeRGB, sRGB или Gamma 2.2 за черно-бяло. Да не са в CMYK;
  • Да са във формат JPEG с висококачествена компресия;
  • Журито може да поиска оригиналните файлове от апарата.

Приемат се само единични експозиции. Няма да бъдат допуснати следните:

  • Множество експозиции, полиптихи (диптихи, триптихи и т.н.);
  • Зашити панорами от няколко кадъра.

Съдържанието на снимката не трябва да се променя чрез добавяне, преместване, обръщане, изкривяване или премахване на хора и/или предмети от кадъра. Изключения правят:

  • Странично изрязване на снимката;
  • Премахване на прах или замърсявания от обектива/сензора.

Разрешени са корекции на цвета и обръщане в черно-бяло, които не променят съдържанието. Изключения правят:

  • Корекции на нюанса на цвета до такава степен, че да се различава от оригиналния;
  • Корекции на нивата на плътност, контраст, цвят и/или наситеност, които значително променят съдържанието като прикриват или заличават информация в изображението.

Журито определя кои промени са значителни.

III. Регистрация и участие

  1. Регистрацията за участие и изпращането на снимки се подава на посочената електронна поща p.yotov@lovech.bg;
  2. Към всяка снимка трябва да има следната информация:
  • заглавие на снимката;
  • име и възраст на автора;
  • текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката;
  • година на заснемане;
  • име на родител/попечител/настойник за участници под 18 г.;
  • телефон за връзка;
  • училище, клас;
  • електронна поща.

До участие във фотоконкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с неточна или непълна информация.

Участниците в състезанието имат право да участват само със свои авторски снимки.

Всеки участник ще получи на електронния си адрес потвърждение за успешно извършената регистрация на материала, който е изпратил за участие в конкурса.

ІV. Класиране и награждаване

Жури ще вземе решение за присъждане на първо, второ и трето място, като определи победителите в различните категории.

Класирането ще се извърши в три възрастови групи:

  • I възрастова група – от I до IV клас
  • II възрастова група – от V до VII клас
  • III възрастова група – от VIII до XII клас

Класираните снимки ще бъдат отличени с грамоти и материални награди. Решенията на журито са окончателни и не подлежат на преразглеждане. Журито си запазва правото да не присъди всички награди.

  1. Срокове
  2. Срок за изпращане на снимките – от 22.02.2022 г. до 30.04.2022 г.
  3. Класираните фотографии ще участват в изложба, която ще бъде открита с тържествена церемония по повод 1-ви юни – Ден на детето
  4. Наградите ще бъдат обявени на церемония при откриване на изложбата.

За контакти и допълнителна информация телефон: 068 688246

  1. Споразумение с участниците

С изпращането на снимка за участие във фотоконкурса „По водите на р. Осъм“, участниците се съгласяват да спазват стриктно официалните правила на конкурса.

„Приемам условието, че всички решения на организаторите на конкурса относно всеки негов аспект, включително относно критериите за допустимост или дисквалификация, са окончателни и не могат да бъдат обжалвани. “

С попълването на своите данни и изпращането на снимковия материал родителят, настойникът или попечителят на участниците до 18 години декларира, че е запознат и дава своето информирано съгласие за участие на ученика във фотоконкурса „По водите на р. Осъм“ и за обработване на личните данни на дете, както и спазването на условията на конкурса.

Община Ловеч информира, че личните данни на участниците във фотоконкурса „По водите на р. Осъм“ ще бъдат обработени и използвани единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящата изява, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни.

* Свободният лиценз – препоръчително „Криейтив Комънс (Creative Commons) – Признание – Споделяне на споделеното“ (CC-BY-SA) означава, че авторът е съгласен снимката му да може да се копира, разпространява и използва за всякаква, включително комерсиална цел, без всеки път да дава изрично разрешение за това. Позволява и евентуалните модификации на снимката. Запазва си обаче правото на признание като автор и правото всяко копие на снимката му да се разпространява под същите условия.