115 038 жители с право на глас в област Ловеч, независимо дали са гласували или не, ще бъдат представени в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и Величие

Павлин Иванов

Със свое решение № 3468-НС от 13.06.2024 г. Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите по райони и партии. Област Ловеч изпраща в Народното събрание 4 народни представителя.

Въпреки огромните разлики между първия и всички останали, четири партии вкарват по един народен представител от 11 МИР Ловеч. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и Величие.

Припомням резултатите на четирите партии спечелили депутатско място от проведените на 9 юни 2024 г. извънредни парламентарни избори:

ГЕРБ-СДС11 721 гласа

ДПС4 661 гласа (2.5 пъти по-малко гласове от първия)

Възраждане4 489 гласа (2.6 пъти по-малко гласове от първия)

Величие1 330 гласа (8.8 пъти по-малко гласове от първия)

Народен представител от област Ловеч няма да имат БСП за България с 3 201 гласа, коалиция ПП-ДБ с 3 179 гласа, както и ИТН с 2 500 гласа.

За справка и като илюстрация на логичната, но изключителна ниска избирателна активност, ще припомня, че в местните избори, само преди няколко месеца:

– кмета на Ловеч Страцимир Петков спечели на балотажа 7 425 гласа. Той сам, би бил втора политическа сила, не в община Ловеч, а в областта, далеч преди 3 от партиите вкарващи депутат.

– загубилата на балотаж кметските избори в Ловеч Валя Недялкова имаше 6 541 гласа. Тя сама, би била трета политическа на ниво област и би изместила 3 партии.

От получените резултати, би било полезно:

– политиците да направят своите изводи, че когато се крият, когато се появяват единствено в някоя кампания, че са през няколко вселени от своите избиратели, когато реално не водят никаква публична кампания, когато подхождат сбъркано, по детски, резултатите ще бъдат тези

– гражданите, хората, които гласуват, да разберат, че само с пускане на бюлетината, няма как да бъде достатъчно да се случват нормални неща. Уважение, към оползотвореното им право на избор, но това далеч не е достатъчно за да има каквато и да било нормалност наоколо.

– гражданите, които не гласуват, не би трябвало да се изненадват, че всеки тик-токър може да започне да ги управлява. Чеченеца и Емили тротинетката изчезнаха, но тяхното място се заема от други.

И както се казва винаги в подобни случаи, ние сме един малък, но много прост народ!

И така, 115 038 жители на област Ловеч ще бъдат представени в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и Величие.