Генератори – видове и съвети за избор

Животът извън града има не само предимства, но крие и рискове. Един от тях е прекъсването на тока. За да не седите на тъмно, осветявайки стаята със свещ, е добре да помислите за инсталиране на електрически генератор. Той ще се превърне в резервен източник на електричество за дома.

Сред големия брой устройства на пазара има модели с характеристики за всички поводи: за излизане на открито, свързване на електрически инструменти или постоянно захранване с електричество на голяма вила. Нека видим как да изберем генератор за селска къща.

Тип гориво

Електрическите генератори са разделени на бензинови, дизелови и газови. Газовите устройства се считат за най-надеждните, освен това работят почти безшумно. Те имат висока мощност и могат да бъдат както резервни, така и основни източници на електричество в къщата.

Въпреки това, газовите генератори не са много популярни. Причината е цената. За такова устройство трябва да се свържете към главния резервоар за газ или газ (резервоар за съхранение на газ). Монтажът на резервоара за газ ще изисква допълнителни инвестиции.

Дизеловите генератори се използват там, където няма достъп до електричество, като например на строителна площадка за свързване на електрически инструменти. Те имат голяма мощност и се считат за много надеждни и издръжливи.

Те обаче се купуват по-рядко за къщи, тъй като са по-скъпи от бензиновите, вдигат много шум и не всеки има нужда от толкова мощни устройства.

В резултат на това най-популярните са бензиновите генератори. Вярно е, че в някои модели маслото и бензинът трябва да се смесват независимо, като се спазва определена пропорция, което не е много удобно.

Препоръчваме да обърнете внимание преди всичко на бензиновите генератори, които са по-евтини, не създават трудности при инсталирането и са лесни за работа. Освен това те са по-леки и по-малки по размер, което означава, че са по-мобилни.

Мощност

За да разберете каква активна мощност на генератора е подходяща за вас, трябва да добавите индикаторите за консумация на енергия на всички уреди в къщата, които се планира да бъдат свързани към уреда, след което да добавите 10% към тях.

Например имате 2000W нагревател, 200W чайник, 200W хладилник, телевизор около 100W и три 100W крушки. Общо това се оказва около 2800 W + 28 W пространство на главата = 2828 W. Нека закръглим до 3000 W – това ще бъде минималната мощност, необходима за работата на всички електрически уреди в къщата.

От друга страна обаче генераторът с ниска мощност ще ви постави в трудна позиция, когато трябва да изберете какво да включите: крушка или електрическа кана, ако у дома се появи допълнителен електроуред.

Затова е най-добре да изберете генератор с мощност от 5000 до 7500 W – последното е напълно достатъчно за къща с площ от около 150 кв. м. И мощността над 10 000 W за такава стая вече е прекомерна.

 

Автономност

Генераторът може да работи непрекъснато за ограничено време – загрява въпреки охладителната система. Между другото, препоръчваме ви да се погрижите за вентилацията в помещението или да инсталирате уреда на открито само заради въздушното охлаждане, което се използва в бензиновите генератори с мощност до 10 000 вата.

Обикновено модулите с въздушно охлаждане могат да се използват до 7 часа без прекъсване, след което се изключват. Но има модели с много часове на работа – обърнете внимание на тях, ако във вашия район осветлението може да бъде изключено за дълго време.

Ако е невъзможно да се свържете към централизирана електрическа мрежа в къщата, разгледайте по-отблизо моделите с течно охлаждане – такива устройства могат да работят до 30 часа. Но този тип се използва при дизелови генератори с мощност от 10 000 W или повече – и те изискват постоянна поддръжка, смяна на течности и отстраняване на котлен камък.