Четири са положителните случаи на COVID-19, доказани от Националната референтна  лаборатория късно днес. Другите пет проби, от общо 9-те, чиито резултати се очакваха, са отрицателни.

Общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41. Това съобщи преди минути Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той ще предложи на Министерски съвет въвеждането на още по-строги мерки, а именно да работят единствено хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи.

За първи път от началото на кризата, генерал-майор Мутафчийски произнесе и разтъсваща реч,

свързана с отношението на хората към случващото се в страната ни.

„За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на население на Европа и света. в една особена и беззащитна част от него, каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени. Наложените мерки като че ли не дават задоволителен резултат“, заяви той.

„Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъде отговорни към нас самите. Явно не сме узрели и не знаем какво ни предстои щом питаме дали фризьорските салони ще работят. Идва опасност. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали животи и са ни отгледали“, заяви шефът на ВМА.