ou1112144Правителството пое ангажимент, с който да се гарантира устойчивост на предприетите мерки за крайно обезвреждане на залежалите пестициди на територията на България, съобщават от пресцентъра на правителството по повод решенията, които то взе на днешното заседание.

Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите след приключване на проекта „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ през м. декември 2019 г. да предложи мерки и дейности за обезвреждане и на останали количества пестициди. Целта е да бъдат решени и тези въпроси, които биха останали нерешени в края на периода на изпълнение на проекта.

Проектът се изпълнява по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения Европейски съюз.

Проблемът със залежалите пестициди възникват в страната след 1990 г. в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК. Държавата, в лицето на МОСВ, е поела отговорността за тяхното обезвреждане. Мерките за събиране, транспортиране и третиране на негодните за употреба пестициди, акумулирани в последните години, е уреден в Закона за управление на отпадъците и в Закона за защита на растенията, които вменяват тази отговорност на притежателите на отпадъците.

Приемането на днешното решение дава възможност да се реши окончателно проблемът с излезлите от употреба пестициди и средства за растителна защита в България, който продължава 25 години, като се вземе под внимание фактът, че централизираното събиране, преопаковане, износ и унищожаване на пестициди е икономически по-изгодно от решаването на проблема в различно време и от различни субекти. То води до намаляване на риска от бъдещи замърсявания на околната среда и опасности за здравето на населението, свързани с безстопанствените пестициди.

1 коментар

  1. “Правителството пое ангажимент, с който да се гарантира устойчивост на предприетите мерки за крайно обезвреждане на залежалите пестициди на територията на България”
    Да бе, да!
    Наслушал съм се на ангажименти, “гаранции” и какви ли не още PR изяви и създадения проблем от държавата преди 25 години. От ден на ден проблема става по-сериозен и опасен за живота и здравето на хората. С решения не се решава, а с реални действия!
    “Проблемът със залежалите пестициди възникват в страната след 1990 г. в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК. ”
    Да, ама Не! Кой ликвидира бившите ТКЗС и АПК? Да не би да са ги ликвидирали извънземните или бай Вълчо от Горно нанадолнище?
    Нали това е в резултат на държавното управление, за което няма, нито виновни, нито осъдени и сега ще се харчат милиони за нечии нарушения създали проблема, вместо тези пари да се използват в интерес на хората. Нали няма виновни и осъдени, а има тежък проблем!
    Какво се случва със земята и сградите, където са съхранявани тези отрови до сега?
    И те ли се ще опаковат и изпращат в Швейцария или остават тук да ни тровят още 25 години.
    Години наред, когато държавата тръгва да решава проблеми с PR акции, в които не се публикува нито решението (за да може човек да се информира), нито каквато и да е била конкретика по проблема за всички е ясно предварително, че нищо добро не ни чака. Например: преди години посрещахме с фанфари на летището един министър, който беше ходил да решава проблема с газа. И каква стана – започнахме да плащаме и плащаме най-скъпата газ в Европа, за да не кажа в целия свят.

Comments are closed.