На 26 и 27 август в тетевенското село Черни Вит ще се проведе 4-ти Национален и 42-ри общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Той има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор.

Тази година се очаква да участват 126 фолклорни състава от 56 населени места от 11 области – Ловеч, Плевен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Враца, Силистра, Перник, Русе, Пазарджик и Софийска област.

Събитията в програмата на събора ще започнат още на 25 август /петък/, от 19.00ч., на фолклорната сцена в центъра на селото, където ще бъде представена втората авторска книга на Ваня Делийска „Моите стръмни пътеки“, а от 20.30 ч. ще се състои концерт на Ивелина Росенова – Иви.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова, официално ще открият събора на 26 август /събота/, от 10:00ч., с което ще бъде дадено и началото на конкурсната програма. Денят ще завърши с концерт на Невен Груп – гр. Ловеч, който е с начален час 19.00 ч.

След приключването на двудневната конкурсна програма ще се състои награждаването, което е предвидено за 20.00ч. на 27 август. Класираните на първите три места ще получат Диплом и медали, а специални награди ще бъдат присъдени от Община Тетевен, Общински съвет – гр. Тетевен, Кметство Черни Вит, НЧ „Христо Смирненски 1925г.“ – с. Черни Вит и журито.

Идеята да се организира събора се ражда в далечната 1980г. /осъществява се през 1981г./ и принадлежи на народния певец Марин Иванов, кмета на с. Черни Вит – Райко Райков, директора на училището – Павел Панчев и председателя на читалището – Марин Йотов. Провежда се в двора на училището под надслов „Празник на народното творчество“, като идеята е да се представи фолклора на с. Черни Вит. На следващата година вече е Общински и се провежда на центъра на селото и така до днес. През 2004 година е именуван „От Тимок до Вита“ на едноименния сборник на Васил Стоин. От 2019г., с решение на Общински съвет гр. Тетевен, става Национален.