В периода 05.08.2024 г. – 12.08.2024 г. в цялата страна се провежда четвъртия летен етап от Националната АНТИСПИН кампания под мотото „БезОпасна ваканция“. Във връзка с това Регионална здравна инспекция гр. Ловеч организира следните инициативи:

кампания в периода 05. 08. 2024 г.-12. 08. 2024 г.

  1. Обявяване на кампанията и планираните дейности с информация в местните средства за масово осведомяване и за интернет страницата на РЗИ;
  2. Улична акция с участието на доброволци от младежки БЧК  за разпространение на флаери със здравна информация за заболяването, раздаване на презервативи и с призив – покана към населението за провеждане на безплатни и анонимни изследвания в гр. Ловеч, гр. Троян, гр. Луковит, гр. Угърчин, гр. Летница и гр. Тетевен.
  3. „ Дни на отворените врати“ в микробиологична лаборатория на дирекция НЗБ при РЗИ Ловеч  с провеждане на безплатни изследвания с бързи тестове и по метода ELIZAна желаещи граждани от 05.08.2024 г.-12.08.2024 г. включително.  Работно време на лабораторията – 8.30-12.00 и от 13.00.16.00 часа.
  4. Провеждане на безплатни и анонимни тестове на място в затвора Ловеч и раздаване на презервативи;
  5. Провеждане на безплатни и анонимни тестове сред групата на метадонова терапия.
  6. Провеждане на безплатни изследвания с мобилен екип на лабораторията при Д НЗБ в гр. Луковит.
  7. Обучения сред рискови групи млади хора, като целта  е да се информират и популяризират  начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН сред  младите хора и хората с повишен риск. Формиране на нагласи за здравословно сексуално поведение.
  1. През периода  ще се проведат обучения и консултации /презентации, дискусии/ сред рискови групи млади хора и персонал, посещаващи Центрове за обществена  подкрепа и Центрове за настаняване от семеен тип в гр. Ловеч както следва:

-ЦНСТ 1 кв. „Здравец“

-ЦНСТ  2 бул. „България“

-ЗЖ „Лилавата къща“