Даниела Балабанова, БТА

В Троян бе открит Национален пресклуб на БТА. Това е 41-ият клуб на Агенцията в страната и чужбина. Откриването се състоя по време на едно от големите културни събития в общината – Българския фестивал на сливата.

“Откриването на национален пресклуб на БТА в Троян можем да подредим сред съвременните доводи за оптимистична теория за българския народ, които роденият тук на 13 октомври 1907 г. Иван Хаджийски открива в миналото през Възраждането, когато – както пише той в книгата си “Оптимистична теория за българския народ” – думите „българин“, „българска работа“, „българско производство“ изразяваха тогава националния подем, националната гордост и чест”, каза при откриването генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

“По времето на Иван Хаджийски, от чиято смърт през Втората световна война само на 36 години на връх Висока чука в Сърбия на 4 октомври 1944 г. ще отбележим 80 години, думите „българин“ и „българска работа“ вече често се употребяват, както се случва и в наши дни, като – по неговите думи – “най-унизителни нарицания … в черните очила на нашето самоподценяване”. „Българска работа“ (конгрес, културно тържество, състояние, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои”, пише Хаджийски”, посочи генералният директор на БТА.

Кирил Вълчев добави, че откриването на национален пресклуб на БТА в Троян, недалеч от родната къща-музей на Иван Хаджийски, е съвременно опровержение на българското самоподценяване, защото това е работа, обмислена и домислена, добре започната и скопосно ръководена с помощта на кмета Донка Михайлова и Общинския съвет на Троян.

„Такава добре обмислена “българска работа” е и изграждането на мрежа от вече 41 пресклуба на БТА като този в Троян, от които една трета беше изградена за 18 години от 2003 г., а другите две трети създадохме само за последните три години“, заяви генералният директор на БТА.

Той посочи, че това е петият национален пресклуб на БТА в необластен град след Казанлък, Петрич, Самоков и Свищов. Такива национални пресклубове, които са и бюра на кореспондентите, Агенцията вече има също във всички областни градове, а извън страната в Анкара (Турция), Босилеград (Сърбия), Букурещ (Румъния), Одеса (Украйна), Скопие (Република Северна Македония) и Тараклия (Молдова), както и на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън в Антарктида. БТА разкри и подвижни пресклубове на борда на първия български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и по време на панаирите на книгата в различни градове на България, припомни Кирил Вълчев.

„Смисълът от такава мрежа е да правим страната ни видима отвсякъде, защото – както пише Иван Хаджийски – “България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички”. Това няма как да стане с новини само от кабинетите в българската и няколко чужди столици и най-големите градове на България, защото – пак по думите на Хаджийски – “не пораженство, а предателство е кабинетното капсулиране и хвърлянето оттам стрели на песимизъм върху измъченото чело на нашия народ, чакащ своите водачи”, каза още Кирил Вълчев.

По думите му тази мрежа от кореспонденти, оборудвани с офиси, техника, електроавтомобили, позволява „да извадим българските новини от капсулата на няколко централни институции на “жълтите павета”, от които често летят стрели на песимизъм, и да показваме усилията на целия български народ – пак по думите на Хаджийски да разгърне скритите си сили и да си “създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем, неговите амбиции, неговото трудолюбие и неговата прекрасна земя”.

„Това е така понеже кореспондентите на БТА следят и предават новини не само от политиката, но равностойно отразяват събитията в икономиката, културата, образованието, науката … Това е задачата и на новия кореспондент в Троян Преслава Иванова, която от април тази година дава свия принос събитията в града да не са отразявани само от кореспондентите в Ловеч, които през годините са били Димитър Дичев, Мария Атанасова, Христо Атанасов, Емилия Цанова, Стела Бочева, а от 2011 г. Даниела Балабанова“, заяви Вълчев.

Той добави, че от този месец БТА започва да използва мрежата си от кореспонденти, за да постигне отразяване системно на заседанията на всички общински съвети в България, включително и на осемте общини на Ловешка област. Новият пресклуб на БТА в Троян ще позволи и включването на града в разнообразни събития, организирани от агенцията.

Кирил Вълчев посочи аргументите за постоянно присъствие на БТА в Троян. „Населението на самия град е 17 000 души, но заедно с другите селища в общината и близо до нея, е почти два пъти повече, а е отдалечен в полите на Стара планина на повече от 30 километра от областния център Ловеч. Икономиката на община Троян е водеща не само в Ловешка област, а и с важни за цялата индустрия на България предприятия в сферата на дървообработването, фармацията, електротехниката, текстила и др. Троян заедно с Орешак е водещ старопланински туристически център. Градът е с важно културно и историческо значение, като Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири и духовни центрове на България, а районът е дал символи за България в художествените занаяти като троянската керамика и в кулинарията като сливата, на която е посветен и Българският празник на сливата, който избрахме за откриването на националния пресклуб“.

Кметът на Троян Донка Михайлова поздрави присъстващите с началото на Българския фестивал на сливата, но и с откриването на Национален пресклуб на БТА в планинския град. „Оценяваме това, че Троян е сред първите необластни градове, в които вече има пресклуб. Аз силно вярвам, че ние, местната власт, ще създаваме добри новини, които БТА да отразява. Силно вярвам, че БТА ще долавя и всички пропуски в нашата работа, така че по-бързо да ги отстраняваме“, каза Михайлова.

Тя приветства инициативата на Кирил Вълчев пресклубове да има и в по-малките градове на страната. „Животът в България не се случва само на „жълтите павета“, а там където са хората на България, които всеки ден се радват, страдат с проблемите на нашата страна. Това са хората, които искрено вярвам, че създават и оптимистичната теория на нашия народ по Хаджийски. Благодаря на БТА, че в последно време не просто отразяват случващото се, а застана зад много важни национални каузи за България“, посочи Михайлова и благодари за партньорството за отразяване на културните събития в Троянско.

Националният пресклуб на БТА в Троян бе осветен от Ловчанския митрополит Гавриил и протойерей Войден Божков.

Дядо Владика също поздрави Агенцията за новия ѝ дом. „Под ръководството на Кирил Вълчев БТА развива прекрасна дейност. Те отразяват най-важните събития, стараят се да го правят така че да помагат на хората, като ги запознават със събитията. Благодаря им, че особено към църковните новини те постъпват изключително честно и отговорно. Предават събитията в църквата с желание да помогнат на хората да видят духовните богатства, които са необходими за нашия живот“, каза Ловчанският митрополит.

Поздравителен адрес получи генералният директор на БТА Кирил Вълчев и от игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий. „През цялата си история оглавяваната от Вас институция е била като светило за българския народ, защото чрез трудовете на поколения журналисти българинът винаги е имал достъп до актуалните събития в страната и чужбина“, се казва в поздравителния адрес на Дядо Сионий.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Дора Стоянова, кметът на община Троян Донка Михайлова и Ловчанският митрополит прерязаха лентата.

Музикален поздрав отправиха децата от Вокална студия Усмивка“ с ръководител Надежда Бурева.

На откриването на новия пресклуб на БТА присъстваха още народните представители Ивелин Първанов и Кирил Тодоров, областният управител на Ловеч Дора Стоянова, наместникът на игумена на Троянския манастир архимандрит Стефан, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, кметът на Априлци Тихомир Кукенски, заместник-кметовете на Троян, председателят на Общинския съвет в Троян Петко Пенков, общински съветници, представители на институции, журналисти.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.