Всяка година в края на месец юни идва време за Празника на Тетевенската саламура. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия.

Тази година празникът ще се проведе на 25 юни и ще започне в 10.00 ч. в гр. Тетевен на улица „Лечо Гайдаря“. Програмата му предвижда презентиране на тетевенеска рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, хотелиери и ресторантьори, организации от общината.

Ще бъде добавен и нов акцент в празника, като освен дегустацията ще се извърши и оценяване на рибените чорби на участниците. Най-добрата саламура ще бъде определена от майсторите готвачи, участващи в събитието, които ще опитат всички рибени чорби, оценявайки на анонимен принцип майсторлъка на колегите си.

Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии и изпълнения на духовия оркестър „Виво Монтана“, който ще има грижата да поддържа емоцията на участници и гости на балканджийско ниво.

Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.