24 май винаги е бил сред специалните дни в град Тетевен, когато освен честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отдава почит и пред паметта на всички знайни и незнайни войни дали живота си за свободата на България.

В края на деня площад „Сава Младенов“ бе изпълнен с жители и гости на града, събрали се, за да се преклонят пред борците за националната ни свобода и да станат свидетели на тържествената заря – проверка, посветена на 148–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

Днес ние отдаваме своята почит и признателност към всички дали живота си за свободата на България. Днес отново си спомняме и за едно от най-значимите и героични събития в българската история – Априлското въстание – символ на непоклатимия дух и несломимата воля на нашия народ в стремежа му за свобода и независимост. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева по време на своето обръщение към присъстващите.

Априлската епопея е не само проява на решителност и саможертва, но и вдъхновение за поколения българи. Хиляди обикновени мъже и жени, водени от мечтата за освобождение, се вдигнаха на борба срещу османския поробител. Техният подвиг и самопожертвование ни напомнят за силата на човешкия дух и за това, че свободата не е даденост, а е извоювана с много кръв и страдания, добави още кметът.

Тя завърши с думите, че трябва да се преклоним пред паметта на героите и да пазим жив техния завет. Да бъдем достойни наследници на смелостта и решителността им, защото те ни показаха, че свободата е безценна и че за нея трябва да се борим с всички сили.

Приветствие към събралите се отправи и полковник Андриян Колев – зам.-началник на Висше военновъздушно училище “Георги Бенковски” – Долна Митрополия. Сред присъстващите на традиционната заря – проверка бяха зам.-кметовете Тони Стоев и Борис Врабевски, Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен и др.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС, а краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря. Поздравителни адреси бяха получени от: Димитър Главчев – служебен министър-председател на Р. България, Атанас Запрянов – министър на отбраната, Ивайло Иванов – министър на труда и соц. политика, Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, Стоян Златев – кмет на Община Елена