На 6 октомври в Ловеч в парка „Стратеш“ се състоя 11-ото поредно издание на „Деца на колела“, в което и тази година имаше рекорден брой от над 170 участници. По традиция събитието се провежда в два последователни дни, като в съботния ден има състезание за най-малките от 3- до 9-годишна възраст, а в неделя за по-големите – от 10 до 16 години.

На 5 октомври в надпреварата се включиха близо 40 деца, а най-малкият участник на едва 2 години и половина години бе Христо Киров от София. Това е единственото детско колоездачно състезание в страната в този формат към момента – индивидуално спускане за време по разнообразен терен с предимствено отрицателна денивелация. Победител при децата до 5-години стана Теодор Цветанов, до 7 години – Александър Илков, до 9 години – Никола Филипов, а при момичетата Михаела Найденова.

Валежите в тези дни допълнително затрудниха участниците, защото освен с различните препятствия трябваше да се справят и с множеството хлъзгави участъци, които направиха надпреварата още по-непредсказуема и интересна. Въпреки това събитието премина успешно, без сериозни инциденти и с много настроение.

Най-доброто време за деня от 1:40.23 мин. постигна Чавдар Нинов от клуб „Свободно измерение“ – Златица, и оглави категорията на 13-14-годишните. След него на почетната стълбичка в категорията се наредиха двама представители на СК „Райдърс Юнайтед“ – Денис Иванов на втора позиция и Светозар Петров на трета.

При по-големите в категория 15-16 години най-бърз бе Стефан Стоев от КК „Курбел“ с време 1:45.10 мин., а след него се наредиха Стефан Зунев от СК „Райдърс Юнайтед“ и Теодор Петров от „Блек Сий Цунами“ – Бургас.

Много оспорвана беше надпреварата и при най-малките в категорията на 10-12 години. Най-доброто време от 1:51.36 мин. успя да постигне Лазар Хаджиколев от КК „Хоталич“ – Севлиево. След него се наредиха Георги Даскалов от КК „Кайлъка Райдърс“ и Борис Димитров.

Състезанието в Ловеч бе финален кръг от Детските Даунхил Серии за сезона, които тази година включваха общо пет старта на различни локации в страната – Тетевен, Плевен, Пампорово, Троян и финалът в Ловеч. В сериите тази година участваха рекорден брой от над 300 деца и младежи от 10 до 16 годишна възраст от цялата страна.

Шампионите за годината в отделните възрастови групи: Лазар Хаджиколев /10-12/, Чавдар Нинов /13-14/ и Стефан Стоев /15-16/, бяха наградени лично от кмета Страцимир Петков.