За първи път от много време в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има свободни места – две от всичко шест. Това съобщи директорът на болницата Янко Кочев по време на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус на 21 декември 2021 г. под председателството на зам.-кмета Венцислав Христов.

В инфекциозното отделение от 28 легла заети са 17, във вътрешно отделение от 20 легла 8 са заети и т.н., съобщи Янко Кочев. По-тревожното е, каза той, че от болните във възраст от 18 г. до 64 г., които са били 19, само трима са ваксинирани, а във възрастта над 65 г. е имало 21 болни и само четирима са ваксинирани.

На областно ниво през миналата седмица за ваксиниране са приложени 1361 дози, от тях с първа доза са 285 лица. А през седмицата 440 лица са със завършена първа и втора доза. Трета бустерна доза е приложена на 738 лица, съобщи и. д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева.

Инспекторите на РЗИ са проверили по сигнал три магазина от веригите супермаркети, не са констатирани нарушения.

Получена е ваксината срещу COVID-19, предназначена за деца на възраст от 5 до 11 години, и започва ваксинацията. Тя ще става в Медицински център Ловеч, ул. „Д-р Съйко Съев” № 27 ет. 1 тел. 068 677238, и Медицински център Троян, ул. „Радецки” № 30, сграда на МБАЛ-Троян, ет.1 тел. 067061877. Желаещите родители трябва да се обадят, защото ваксинацията и по списъци и в присъствието на педиатър.

В три детски градини в Ловеч има общо четири карантинирани групи поради заболявания на деца, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. В общината всички ученици учат присъствено. От тях 510 ученици са със зелен сертификат, което е над 10 %. За областта процентът на ваксинираните е 4.86. Днес пристигат тестовете за всички училища, които ще се ползват в четвъртък, добави Еленко Начев.

Инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните са извършили 71 проверки на различни обекти през миналата седмица. Няма предписания, но трябва да се отчита, че много от тях не работят. Пенсионерските клубове ще останат затворени и през идващите празници, решиха заседаващите.