Вчера в зала 101 на Областна администрация Ловеч се проведе семинар на тема действия при изпълнение на Плана за защита при бедствия в област Ловеч. Акцентите бяха два: работа на областния щаб при изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на Единната система за сигурност (ЕСС) при възникване на наводнение на територията на областта.

От Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове участие взеха директори и представители на следните институции: Областна дирекция на МВР – Ловеч, Областно пътно управление – Ловеч, Регионална здравна инспекция – Ловеч, „ВиК“ АД – гр. Ловеч, Военно окръжие – Ловеч, ЕРМ – Запад АД, Регионална инспекция по околната среда и водите  – Плевен, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заместник областният управител Нели Читинова, която е и заместник председател на Щаба.

Комисар Петър Петров – директор на Регионална дирекция “ПБЗН” – Ловеч запозна участниците с основните действия по време на наводнения.

Целта е тестване готовността на членовете на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия на област Ловеч по отношение възложени функциите за защита при наводнение.

Представена беше информация за видовете наводнения, причини за възникване, управление на риска от наводнения, мерки за предотвратяване или намаляване на риска от наводнения и за защита на населението. Щабът и длъжностните лица от съставните части на ЕСС, имащи отговорности съгласно плана за защита при бедствия бяха запознати с процедури, които следва да бъдат изпълнявани при възникване на наводнение.

Представителите на участващите институции/структури на ЕСС в семинара предоставиха доклади, съдържащи кратка информация за извършените дейности по време на планирането и провеждането на тренировката на областния щаб, на тяхна база ще бъде изготвен обобщен доклад.