Дигитализация на архива държавна собственост по общини се извършва в областната администрация. Целта е да се опазят оригиналните документи, предадени в архива на областната администрация на хартия преди около 30 години. Чрез намаляване на използването на хартиените документи за сметка на дигиталните им заместители ще се улесни достъпът на служителите до информацията и подобри процесът по издаването на справки и удостоверения на гражданите.

Това се прави в изпълнение на плана за дигитализация на архива държавна собственост.

До момента са дигитализирани 13 874 акта за държавна собственост – на територията на община Ловеч – 9956, на община Априлци – 449, на община Тетевен – 2139, и на община Ябланица – 1330.

Процесът продължава, в ход е дигитализацията на актовете за държавна собственост в останалите общини от областта, като ще бъдат създадени електронни регистри за всички имоти държавна собственост.

 

На снимката: Георги Тодоров, младши експерт в дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“, ангажиран с дигитализацията на актовете за държавна собственост и регистрите