На 25 март в НПГГСД „Сава Младенов“ бе открита модерна Лесотехническа STEM работилница. Това е поредната стъпка на училището към подобряване на образователния процес, както и към въвеждане и прилагане на иновативни технологии. На разположение на училищната общност в новопостроения STEM център ще бъдат 3D принтер и 3D скенер, лазерен гравир и CNC фреза.

Лесотехническата работилница е факт, благодарение на финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката, в размер на 50 хил. лв.

Лентата на STEM центъра бе прерязана от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и Еленко Начев – началник на РУО – гр. Ловеч.

Днес е последният ден от празничната седмица на училището, посветена на 113-годишнината от основаването на НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен. За мен е огромно удоволствие да Ви приветствам днес тук в дългоочаквания ден на откриването на Лесотехническата STEM работилница, каза директорът на училището инж. Златина Каталиева.

Тя изказа голямата си благодарност към инж. Михаил Куманов, без чиято подадена ръка екипът на училището не би се справило и благодарение на когото идеята се е реализирала.

Нашата STEM работилница е различна от повечето такива центрове в българските училища. Тя носи характерния почерк и стила на нашата гимназия. Напълно трансформираната физическа среда и съвременното оборудване са още една крачка към по-качествено професионално образование, изтъкна инж. Каталиева.

По думите й със своята богата история гимназията показва как успешно се съчетават традициите, завещани от предците и новаторският дух на времето. Изграждането на Лесотехническата работилница е поредния пример за това, че НПГГСД „Сава Младенов“ се адаптира успешно към иновационните образователни технологии и предоставя на своите възпитаници отлични възможности за развитие.

Своето обръщение към присъстващите направи и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Позволете ми най-напред да Ви поздравя по повод 113-тата годишнина от създаването на Вашето училище. Това е една респектираща годишнина, през която традициите са съхранени, а прогресът е неизменна част от Вашия път, за да се стигне до днешния етап, когато Вие вървите напред и стъпка по стъпка въвеждате все нови технологии, иновации и начини на обучение, за да бъдете винаги в крак с времето, каза д-р Бояджиева.

Не е случайно, че името на НПГГСД „Сава Младенов“ е разпознаваемо в цяла България.  Това е повод всички Вие – учители и ученици, да бъдете горди, да сте уверени в себе си и да продължавате да работите и учите както досега – със страст и неизчерпаемо любопитство. Ние като общинско ръководство също се гордеем с Вашето училище и неколкократно съм казвала, че то е една от емблемите на град Тетевен, подчерта д-р Бояджиева.

Надявам се новата Ви придобивка да насърчи интереса на учениците към науката и технологиите, да им предостави възможности за практическо приложение на придобитите знания и умения, за да се реализират успешно в професиите на бъдещето, добави още кметът.

Г-н Еленко Начев също се обърна към присъстващите, за да ги поздрави, след което всички разгледаха новопостроената STEM работилница.

Сред получените поздравителни адреси бе и този от председателя на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.

Да споделят празника бяха дошли настоящи и бивши възпитаници на училището, бивши негови директори, партньори в дуалното обучение, инж. Цветомир Симеонов – ръководител дейност УСОГ при Община Тетевен, инж. Пламен Петров – зам.-директор ДГС – Лесидрен, инж. Младен Миков – зам.-директор ДГС – Тетевен, инж. Михаил Куманов – началник на отдел „Устройство на територията и инвестиционна дейност“, Детелина Конова – зам.-директор на ПГ по СЕУ, управители на фирми, които работят в сферата на дърводобива и др.