Вчера в Луковит бе открит петият национален събор „Млечният път на България през вековете“, изложение на производители на млечни продукти. Основен организатор е Сдружение „Български традиционни млечни продукти“, в партньорство с Министерство на земеделието и храните и Община Луковит. Целта на инициативата е да се популяризират млечните продукти със защитено наименование за произход (ЗНП). По време на събора над 30 фирми на малки и средни производители на млечни продукти представят продукцията си.

В приветственото си слово кметът на община Луковит Иван Грънчаров говори за важността и значението на новия стандарт – Защитеното наименование за произход (ЗНП) на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене, одобрени от Европейската комисия. Бранд който е гаранция за качество и прави продуктите разпознаваеми, че са български.

Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов пожела успех на организаторите и участниците на събора, който се провежда за пети път в Луковит и това показва устойчивост и добра традиция. „Тук може да се докоснем до качествена българска храна“, каза министър Тахов.

Гости на събитието бяха областният управител Дора Стоянова, заместник изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Горов, председателят на Общинския съвет в Луковит д-р Данаил Динков, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите инж. Димитър Зоров, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Дияна Рускова, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните Ангел Ангелов и други.

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов даде начало на събора като лисна менче с прясно мляко. Събитието продължава на 19 и 20 октомври.