В Ловеч ще бъде отбелязана 40-годишнината от полета на първия български космонавт – Георги Иванов. 10 април 1979 година е историческа за България дата. Тогава точно в 20:34 часа Георги Иванов вече е на път с космическия кораб „СОЮЗ-33“. Командир на полета е руснакът Николай Рукавишников.

Във връзка с честванията, на пешеходната зона между сградите на Община Ловеч и Съдебна палата ще бъде експонирана изложба на РИМ – Ловеч, на тема „40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов“.

Ловчалии и гости на града ще могат да видят и дигиталната изложба „Медийното отразяване на полета на Георги Иванов“, която е съвместно дело на РБ „Проф. Беню Цонев“ и Държавен архив – Ловеч. Информационното електронно табло ще бъде позиционирано на сградата на Община Ловеч.

На 10 април (сряда) от 16:00 часа е тържественото посрещане на ген. лейт. Георги Иванов заедно с придружаващите го космонавти. На Алеята на космонавта ще бъде открита и паметна плоча „40 г. от полета на Георги Иванов“. Ще участват и курсанти от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.

Същия ден, от 16:30 часа ще има демонстрации на ракетомодели и представяне на изложба „Устремени към небето“, организирани от Сдружение „Модел клуб“ – Ловеч. Сдружението работи с деца, юноши и мъже и има участия в световни и европейски първенства. За 2018 година имат 60 медала, от които 21 златни, 20 сребърни и 19 бронзови медала. На демонстрациите ще присъстват ген. Добромир Кънчев, който също е авиомоделист и член на клуба в Ловеч, секретарят на Българската федерация по Авио и Ракетомоделизъм – Валентин Савов. Демонстрации ще правят изявени ракетомоделисти, призьори от световни и европейски първенства.

От 17:00 часа в Ловчанско читалище е прожекцията на документалния филм „Първият“ и среща с режисьора Петко Горанов.

„Един ден, двадесет и три часа и една минута“ е документалният спектакъл за полета на Георги Иванов, който ще представи Драматичен театър – Ловеч от 18“30 часа в салона на театъра.

На 11 април, от 11:00 часа в Художествена галерия – Ловеч ще бъде открита изложба и ще се състои награждаването на победителите в Националния конкурс за рисунка на тема „Към звездите…“, организиран от ЦПЛР – ОДК – Ловеч, както и представянето на класираните дигитални продукти и награждаване на победителите в Национален конкурс за дигитални изкуства на тема „От Земята до звездите“, организиран от РБ „Проф. Беню Цонев“. Първият български космонавт е почетен гражданин на Ловеч.