Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Ловеч, съвместно с инспектори ДПС при РУ- Ловеч, започна инициатива по училища за провеждане на симулации чрез симулационни очила. Те възпроизвеждат усещането, което човек има под въздействието на алкохол или наркотични вещества.

Такива симулации са проведени с ученици от 8 клас на  ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и в края на миналата година с ученици от 8 клас на ППМГ-Ловеч.

При изключителен интерес преминаха първите срещи. Учениците нямаха търпение да направят симулация и да отразят промените в поведението си. Публиката трябваше да следи за промените в движението и концентрацията.

Единодушно е мнението, че когато си под въздействие на алкохол или наркотици, се чувстваш несигурен, неконцентриран, нямаш реална оценка на действителността, грешно преценяваш пространството и предметите в него. Отстрани човек изглежда плах, нестабилен, неадекватен.

На края на часа всеки участник с една дума даде своята обратна връзка за чувството, което е изпитал. Най-често децата употребиха думите  „боли ме глава“, „замаяно“, „вие ми се свят“, „гадно“, „не знам къде се намирам“.

Наркотиците и алкохолът са сериозен проблем на днешните подрастващи и превенцията е едно от важните неща за справяне и предотвратяване последствията от тяхната употреба, счита комисията.