На 24 и 25 октомври 2019 г. учениците от три училища в Ловеч: ПГМЕТ-Ловеч, ОУ “Проф.Димитър Димов и СУ “Св. Климент Охридски”, се включиха в инициативата „Ябълка или чипс“ на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните-/МКБППМН/. С това събитие се отбеляза Международния ден за борба със затлъстяването и наднорменото тегло.

Бяха организирани беседи на тема здравословно хранене и правилна консумация на храните. Учениците изготвиха табла по темата, изработиха „чудовище“, което символизира вредата от нездравословните храни и участваха в много игри. В края на инициативата всички участници имаха възможност да изразят предпочитание между ябълка или чипс. Независимо от избора си, всички получиха по ябълка – символ на здравословно хранене.

В ПГМЕТ-Ловеч с помощта на представители от РЗИ – Ловеч всички желаещи измериха своя индекс на телесната маса (Body Mass Index – BMI), процентното съдържание на мазнини в тялото си и приблизителния брой калории, които е необходимо да приемат.

Здравословният начин на живот включва много компоненти, които гарантират физическо здраве, душевно спокойствие, хармония и равновесие, но правилното хранене е най-съществената и достъпна част за пълноценния ни живот. Да живеем по-дълго и то в добро здраве и жизненост – какво по-хубаво от това?