В Ловеч започнаха Дни на македонската литература (8 и 9 юни), като първият гост бе писателят Сашко Насев с книгата си „Срещи с дявола“. Събитието стана в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ със съдействието на КДК и бе открито от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Без съмнение ние сме в дълг към литературата на съседна Северна Македония, която малко познаваме. Но това е една изключително интересна съвременна литература, с която тази вечер се срещаме. Статистиката сочи, че за последните десетина години в Македония се издават над 300 романа, което е над 30 романа на година. Една част от тях придобиват международна известност и получават европейски награди“, каза кметът.

Корнелия Маринова подчерта още, че литературата е на почит в града и посочи какви събития са планувани само през този месец. Сред тях са Националната научна конференция, посветена на книгата на д-р Параскев Стоянов „Градът Ловеч като център на Българския революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор Кирков“ (24 – 25 юни), поредица събития, посветени на Национална литературна награда за цялостно творчество проф. Димитър Димов 2021 и връчването й на писателя Николай Табаков (22 -25 юни), а на 17 юни е представянето на „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев.

Откъси от книгата прочете режисьорът Димо Дешев, пристигнал специално за срещата от Плевен. Оказа се, че той е приятел със Сашко Насев и е превеждал негови пиеси.

Ловчалията Пламен Тотев, собственик на издателство „Персей“ и инициатор за гостуването, разказа любопитни подробности за македонските автори и какви са плановете на издателството. Днешното събитие в Ловеч е от национален мащаб, подчерта издателят.

Накрая думата взе гостът Сашко Насев, който се оказа сладкодумен разказвач. Писател и драматург, специализирал в САЩ, доктор по драматургия. От 2018 г. е директор на Културно-информационния център в София. Син е на Насе Насев, треньор на най-успешния македонски национален отбор – свободен стил борба.

В срещата взе участие и заместник-кметът Венцислав Христов, както и много приятели на литературата.

Дните на македонската литература в Ловеч продължават на 9 юни на същото място със среща с две писателки. Винка Саздова ще представи своя роман „Вилино“. Любопитен факт е, че една от главните героини има за прототип Вили Кънева, собственичка на популярното кафене „Айрън“ в Ловеч, непосредствено до Покрития мост.

Ягода Михайловска Георгиева, която вече е гостувала в Ловеч с романа си „Индиговият Бомбай“, сега ще представи новия роман „Манастирът Фуентарабия“.