Кредитите са станали неизменна част от финансовия ни живот в 21 век. От обикновените банкови кредити до бързите онлайн кредити, възможностите за вземане на заем са безбройни и лесно достъпни. И докато кредитите могат да бъдат полезни в някои ситуации, те също така могат да доведат до сериозни финансови затруднения, ако не се използват правилно. В тази статия ще разгледаме кога е подходящо да теглим кредити, как да ги използваме оптимално и как да избягваме злоупотребата с тях.

Кога са полезни кредитите?

1. Извънредни ситуации и спешни нужди

Една от най-честите причини, поради които хората търсят бързи кредити, е при спешни нужди или неочаквани разходи. Например, авария в дома, неотложен медицински случай или изненадваща загуба на работата могат да наложат вземането на кредит, за да се покрият разходите по домакинството.

2. За покупка на имот или образование

Кредитите за покупка на жилище или финансиране на образование могат да бъдат инвестиции в бъдещето. Те позволяват на хората да постигнат целите си, като станат собственици на недвижими имоти или получат образование, което ще увеличи доходите им в бъдеще.

3. За стартиране на бизнес

Ако имате иновативна идея или бизнес план, но липсва стартовият капитал, кредитите могат да ви помогнат да започнете собствен бизнес. Това може да бъде ключът към финансовата ви независимост и успешна предприемаческа кариера. Имайте предвид, че кредитите за физически и юридически лица се различават.

4. За рефинансиране на дългове

Когато имате няколко кредита или заема, обединяването им в един кредит с по-нисък лихвен процент може да ви помогне да спестите пари и да улесни управлението на дълговете ви.

Съвети за умното използване на кредитите

  • Планирайте и бюджетирайте

Преди да вземете кредит, съставете бюджет и определете дали ще можете да погасите месечните вноски без да навредите на финансите си прекалено много.

  • Сравнете предложенията

Не приемайте първото кредитно предложение, което ви се предостави. Сравнете различните банки и кредитни институции, за да намерите най-изгодните условия с най-нисък лихвен процент.

  • Избягвайте излишни кредити

Не теглете кредит, ако не ви е наистина необходим. Внимавайте с изкушението да вземате заеми за неща, които не са жизненоважни.

  • Спестете за близкото бъдеще

Вместо да зависите изцяло от кредитите, се стремете да пестите. Създайте фонд за спешни случаи, който да ви помогне да покриете неочаквани разходи без да се задлъжавате.

Защо да не теглим кредити постоянно?

Използването на кредити трябва да бъде инструмент, който се използва мъдро и съобразено със собствените ви финансови възможности. Тегленето на кредити постоянно може да има няколко негативни последици:

Задлъжняване

Постоянното теглене на кредити може да доведе до сериозно задлъжняване и попадане в дългови спирали.

Високи лихвени разходи

Ако не сте внимателни при избора на кредит и не се стараете да го погасите навреме, може да се окажете с високи разходи за лихви.

Бързи заеми от интернет

Интернетът значително опрости процеса на получаване на бързи кредити, като ускори всички процедури и направи индустрията още по-конкурентна. За да подадете заявка за заем в онлайн среда, трябва да изпратите своето искане чрез уебсайта на кредитора (като използвате клиентския портал) или чрез специално разработено мобилно приложение. Процедурата отнема само няколко минути, като вашата заявка за кредит се обработва в реално време. При одобрение имате възможността да подпишете цялата договорна документация онлайн и да получите одобрената сума дори в същия ден. Ето няколко съвета за вземането на бързи кредити онлайн тук https://lendup.bg/8-saveta-za-vzimaneto-na-barzi-krediti-onlain/.

Можете ли да подписвате договора онлайн при заеми в интернет?

При одобрение много компании предоставят опцията да подписвате договорните документи от разстояние. Някои кредитори предлагат клиентски портал, където можете да създадете свой профил, който ви позволява да извършвате различни действия като подаване на заявки, следене на статуси, преглед на историята на предишни кредити и бъдещи кандидатствания, както и подписване на договори.

Някои от кредиторите са разработили и собствени мобилни приложения, които улесняват всички ваши бъдещи действия, като ви позволяват да ги извършвате лесно през вашия мобилен телефон. С няколко клика можете да изпълнявате различни задачи.

Необходими елементи при онлайн кандидатстване за заем

При онлайн кандидатстването за заем, подобно на всеки друг вид кандидатстване, се изискват определени задължителни компоненти. Без тях е невъзможно да завършите процеса и да получите кредит.

  • Лична идентификация

За кандидатстване за кредит е задължително да сте пълнолетни. Основният и неотменим документ за всички бързи кредитни институции е личната карта. Без нея няма начин да бъдете идентифицирани и да преминете през процеса на кандидатстване за кредит.

  • Достъп до интернет

Свързаност към интернет е необходима за успешното онлайн кандидатстване. Без интернет връзка процесът не може да бъде извършен.

  • Мобилно устройство

Нужно е да имате мобилно устройство като например: компютър, таблет или смартфон.

Твоите задължения и права, след като вземеш пари на заем онлайн, са аналогични на тези, които имаш при сключването на кредитен договор по друг начин. Онлайн предоставените съгласия имат същата юридическа сила като тези, които подписваш ръчно. Договорната документация, която се създава чрез квалифициран електронен подпис, изпращане на SMS код, използване на платформа или приложение, предоставено от кредитора, има същата юридическа стойност като тази, която се подписва ръчно.