Паметта на загиналите във войните за обединението на България жители на село Йоглав почете вчера областният управител Виктор Стойчев. Той се включи в церемонията по случай петата годишнина от издигането на паметника на загиналите йоглавчани.

Сред гостите бяха още кметът на община Ловеч Корнелия Маринова и представители на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Организатори на събитието са кметството в Йоглав, Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“, инициативният комитет за построяване на паметника, Обединени сдружения за граждански контрол, Съюзът на ветераните от войните на България.

Поднесени бяха венци и цветя от признателните поколения, отслужена бе панихида за упокоение душите на героите. Специални гости на честването бяха части от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Отдали живота си за свободата на България са 14 йоглавчани. Паметникът е открит на 10 октомври 2018 г. с активното съдействие на Цветан Ночев – инициатор, спонсор и изпълнител, обяви секретарят на читалището Еленка Щерева. Той бе удостоен с почетната значка на община Ловеч.

Читалището в Йоглав получи за родолюбивата си дейност почетния плакет на Съюза на ветераните.