fbpx Skip to content

В България се въвежда извънредно положение от 13 март до 13 април! Парламента изцяло подкрепи предложението на Правителството

Народните представители от Парламента подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще продължи 1 месец – от 13 март до 13 април. За предложението на правителството гласуваха всички 201 депутати присъствали на заседанието.

„Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов .

„Лесно можехме да кажем и стопанско икономически мерки. Не съм го направил, защото не е честно към следващо каквото и да е правителство, да се вземе решение, с което мнозинството лесно да похарчи много пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим щаб, както за коронавируса, така и за последствията”, предложи Борисов.

Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Припомняме, че късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на Кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

 

© 2008 Ловеч днес - новини и коментари Сайтът е собственост на "Иванов Комюникейшънс" ЕООД Всички права запазени