Даниела Балабанова БТА

В Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян ще се извършват безплатни прегледи за болести на дихателната система, съобщи за БТА управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска.

Медицинските консултации ще се осъществяват в приемните кабинети на болницата. Желаещите да се възползват от безплатните прегледи могат да го направят от 15 април до 15 май, всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа, както и събота и неделя от 10:00 часа до 16:00 часа. За целта трябва предварително да си запишат час.

„Обявихме безплатните прегледи по две причини. Едната е, че месеците април и май традиционно се характеризират с обостряне на алергичните заболявания, основно на асмата. Пациентите ни през последните две години трудно имаха достъп до специализирана медицинска помощ поради факта, че имахме ангажименти повече с пациентите с COVID-19. На заден план останаха страдащите от хронични белодробни заболявания, специално алергичната асма“, заяви д-р Дудевска. С безплатните прегледи екипът на болницата иска да прикани пациентите, които дълго време не са контролирали състоянието си, да дойдат, както за профилактичен, така и за контролен преглед.

Инициативата е и вид подарък за предстоящите пролетни празници като Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден. „Това е период, в който хората основно се радват на идващите празници, но е много важно да се погрижат и за здравето си“, каза още д-р Дудевска и добави, че вече първите десет души са се записали за безплатните прегледи.

Осигурена е през всичките дни рентгенова диагностика, диагностика на дишането, клинична лаборатория, така че при необходимост да бъде направен пълен обем изследвания на пациентите.