Въпреки дъжда, на 18 юли пред паметника на Васил Левски в Ловеч се състоя гражданското поклонение, тъй като на 18 юли отбелязваме 183 години от рождението му, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. С изпълнения на Общинския духов оркестър, с почетен караул, тържествено слово и поднасяне на цветя и венци събитието показа високия патриотизъм на Ловеч.
„Тук, пред този най-голям в страната паметник на Апостола на свободата, ние се събираме всяка година. Няма значение кой държи реч. Вчера аз съм слушала тържествените думи, утре вие ще слушате следващия оратор. Но който и да говори за Левски, той ще казва това, което мислим всички“, изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
После тя припомни, че днес геройството е друго.
„То е в спазването на закона, в спазването на мерките, във взаимното зачитане на достойнството, във всекидневния труд за благото на обществото. Не в омразата, омразата е лесна. Само в съзиданието можем да сме единни. И това е най-трудното“, каза Корнелия Маринова, като цитира думите на Апостола на свободата, че “народната работа стои над всичко.”
Сред официалните лица бяха народният представител Милко Недялков, областният управител Ваня Събчева, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, заместник-кметът Даниел Колев, представители на различни институции и граждани.