Даниела Балабанова, БТА

От началото на ковид пандемията цените на имотите рязко са скочили нагоре. Въпреки това се е увеличило и търсенето. Това заяви в интервю за БТА консултантът по недвижими имоти в Ловеч Мартин Иванов. По думите му заради инфлацията, всеки иска да вложи парите си някъде, а имотът е най-сигурната инвестиция.

„Пандемията е накарала и доста хора да избягат по селата и от там търсенето се е увеличило. „В новините и социалните мрежи се говори за вдигане на лихвите по кредитите и всеки се стреми да купи на най-изгодни условия. Хората са наплашени и не достатъчно информирани“, посочи Иванов.

Една от причините за завишените цени е, че няма предлагане

Според него една от причините за завишените цени е, че няма предлагане. „Преди години пазарът е бил на обратния принцип – имало е много повече продавачи, отколкото купувачи. Когато имаш повече избор, трябва да си конкурентоспособен, съответно и цената ти да е такава. Сега е обратното – има повече купувачи отколкото продавачи“, добави консултантът.

По думите му рязкото завишение на цените на имотите не е балон, защото хората са купували на тези цени. „Едно е човек да си обяви жилището на нереална цена, както доста хора в Ловеч, и да не може да го продаде – това е балон, но когато хората си купуват на тези цени, това прави пазарна цена на самото жилище“, каза още Иванов и добави, че според статистиката купувачите са намалели в сравнение с лятото и цените не би трябвало да се увеличават повече.

Най-предпочитани са панелните двустайни жилища в оживените квартали

В Ловеч най-предпочитани са панелните двустайни жилища в оживените квартали „Червен бряг“ и „Младост“, както и тухлените апартаменти в центъра на града. Купувачите търсят апартаменти за основен ремонт, защото са по-евтини и могат да ги ремонтират според предпочитанията си.

Според Иванов, ако преди един двустаен апартамент в кварталите е струвал около 25-30 хиляди лева, то сега цената му е двойно повече – около 50-60 хиляди лева. Санираните жилища са по-скъпи, но и по-предпочитани.

Цените на апартаментите зависят от квадратурата, мястото, местоположението, състоянието и етажа. На панелните жилища варира между 800 и хиляда лева на квадрат, а на тухлените са между 1100 и 1200 лева на квадрат. Готовите за живеене – след ремонт и саниране, могат да достигнат и 1500-1600 лева на квадрат.

Къщите по селата се търсят в състояние, което се нуждае от ремонт, но може да се живее на първо време в тях. Цената на къща от 60-70 кв. метра с декар двор е между 25-30 хиляди лева.

„Всеки имот има история. Когато едно жилище се обяви на много по-висока цена от пазарната, хората го научават и даже до оглед може да не се стигне“, каза още специалистът и добави, че в Ловеч има 20-30 жилища, които стоят непродадени и държат високи цени.

Има и много празни жилища, които не са обявени за продажба

Има и много празни жилища, които не са обявени за продажба. „Хората или не са научили, че могат да си продадат жилищата за нормални и добри пари, или има баби и дядовци по селата, които казват, че докато са живи искат да имат нещо и, ако се наложи, да ги задържат“, коментира Иванов.

Той добави, че все повече хора разбират, че имотът е най-сигурната инвестиция, защото това е нещо, което винаги ще се търси, независимо през какви периоди преминава една държава. Дори да не се живее в дадено жилище, можеш да направиш пасивен доход като го даваш под наем. Тази инвестиция винаги във времето ще бъде върната“, счита специалистът.

Той каза още, че има много запитвания от чужденци, които търсят имот на село, най-вече в Балкана, за да има спокойствие и гледка.

Българи, които живеят в чужбина, също предпочитат да вложат спестяванията си в недвижимо имущество.

Голям процент от купувачите са на възраст 20-25 години, или на средна възраст между 40-50 години, които търсят да закупят на децата си.

Огромно е и търсенето на жилище под наем

Огромно е и търсенето на жилище под наем, а няма почти никакво предлагане. „През лятото в целия град се даваха два-три апартамента под наем, а имаше около 70 запитвания. Хората ги е страх от наематели, защото преди това са си патили, или не осъзнават, че от това също могат да изкарат пари. В момента наемите са по-високи“, каза консултантът.

По думите му двустаен апартамент, който подлежи на освежаване в краен квартал на Ловеч, е 300 лева на месец, а тристаен в централната градска част – около 400-450 лева. Може да достигне и до 500 лева.

Тридесет процента от хората купуват имот без кредит

По наблюденията на Иванов тридесет процента от хората купуват имот без кредит. При тях е най-голям рискът да бъдат измамени, ако не използват агенция за недвижими имоти.

„Рисковете са доста, когато купуваме без агенция. Първо я няма тази юридическа сигурност при изповядване на една сделка, защото работата на агенцията е да провери историята на имота доста години назад, както и собствениците, за да е сигурно, че няма тежести. Имаме огромна база данни от купувачи и продавачи, и съответно имаме наблюдения върху цените на имотите. Работим с нотариуси, адвокати, с всички институции. Спестяваме време и нерви на хората, както и помагаме за разрешаване на проблеми“, посочи още консултантът.